Poznaliśmy zwycięzców czwartej edycji konkursu Wyzwania MAKRO Chefa

Poznaliśmy zwycięzców czwartej edycji konkursu Wyzwania MAKRO Chefa

W kolejnej edycji konkursu organizowanego w ramach programu Szef dla Młodych Talentów zwyciężył Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczniowie reprezentujący tę placówkę wygrali także w plebiscycie na nagrodę publiczności.

W czwartej edycji konkursu Wyzwania MAKRO Chefa udział wzięło 10 szkół gastronomicznych z całej Polski. W ramach rywalizacji uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z polskiej kuchni regionalnej, wykorzystując produkty marki MAKRO Chef. Jury nagrodziło następujące szkoły: 

- I miejsce - Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczniowie przygotowali nową odsłonę barabonów z konfitowaną cielęciną, podanych z musem z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami

- II miejsce - Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jana Kilińskiego w Lublinie, który przygotował cielęcinę sous-vide owiniętą w szynkę parmeńską na placku z lepiochy (lamieszki) z kozim serem, z dodatkiem sosu grzybowego i szparagów na puree z ćwikły 

- III miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Danie przygotowane przez uczniów to roladka cielęca z chutneyem pigwowo-marchwiowym, puree z pietruszki, popcornem z kaszy gryczanej, sosem BBQ buraczano-poziomkowym oraz kozim serem w wędzonej papryce. 

Głosy na biorące udział w konkursie szkoły można było oddać również na facebookowym profilu programu Szef Dla Młodych Talentów. Nagrody publiczności zdobyły:  

- I miejsce, z wynikiem 652 głosów, zajął Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu, za nową odsłonę barabonów z konfitowaną cielęciną podanych z musem  z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami

- II miejsce, z wynikiem 378 głosów, zdobył Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jana Kilińskiego w Lublinie. Danie przygotowane przez uczniów to cielęcina sous-vide owinięta w szynkę parmeńską na placku z lepiochy (lamieszki) z kozim serem,  z dodatkiem sosu grzybowego i szparagów, na puree z ćwikły

- III miejsce, z wynikiem 332 głosy, objął Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach za  gołąbki z musem z pora, z dodatkiem sosu serowego, z chipsem z kindziuka oraz buraczkami marynowanymi.  

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała nagrody: zestawy produktów MAKRO Professional oraz bony na zakupy do MAKRO. Wszystkie szkoły zakwalifikowane do konkursu otrzymały również zestawy produktów spożywczych MAKRO Chef. 

Konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa prowadzony jest przez MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów - programu odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne, w tym książkę "Mix Wiedzy Kulinarnej". Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl