Prawie wszyscy pracownicy hotelowi i gastronomiczni są już zaszczepieni

Prawie wszyscy pracownicy hotelowi i gastronomiczni są już zaszczepieni

W obliczu naciągającej czwartej fali epidemii, zasady sanitarne w hotelach i lokalach gastronomicznych są na najwyższym poziomie. 2/3 pracowników hotelowych i gastronomicznych zaszczepiła się już, co daje wysoki poziom bezpieczeństwa.

Prawdopodobieństwo nadejścia czwartej fali pandemii jest ogromne, a świadomość zbiorowej społeczności w tej branży jest wielka, dlatego pracownicy branży HoReCa korzystają z programu #Szczepimy się i zdecydowana większość z nich jest już zaszczepiona.

Według ekspertów, tak znaczny odsetek zaszczepionych pracowników branży HoReCa oraz obsługa gości w najwyższym reżimie sanitarnym daje dowód na to, że hotele i restauracje w Polsce są bezpieczne i ograniczenie ich działalności podczas czwartej fali epidemii, jest bezpodstawne i mija się z sensem. Należy także podkreślić, że branża HoReCa ma marginalny udział w rozprzestrzenianiu się wirusa SARS-CoV-2.

Przypomnijmy, że w miesiącach w których zamknięto hotele i restauracje, popyt na usługi nie spadł, a część działała często w tak zwanej "szarej strefie" nie odnosząc się do obowiązujących przepisów.

Należy zwrócić uwagę na fakt, że hotelarze i restauratorzy wystosowały do polskiego rządu pismo w którym deklarują przygotowanie do przyjmowania gości, którzy pokarzą paszport covidowy, lub dowód przebycia choroby. Takie działania wymagają jednak wprowadzenia odpowiednich przepisów, które pozwolą na weryfikację. Rząd jednak do dnia dzisiejszego nie odniósł się do tego pisma i nie udzielił żadnej odpowiedzi.