Przed nami II ogólnopolski konkurs kulinarny

Przed nami II ogólnopolski konkurs kulinarny "Smaki Podlasia"

Pierwsza edycja konkursu odbyła się  2020 roku w hotelu "Pięć Dębów" w Supraślu. Podczas tamtejszej odsłony konkursu, podczas której rywalizowało 8 zespołów nie brakowało emocji. Formułą był Black Box. Wydarzenie to okazało się idealną okazją do wymiany doświadczeń między mistrzami kuchni. Zwycięzcami zostali Artur Sienkiewicz oraz Maciej Wiśniewski z Białegostoku. W sędziowskim składzie zasiedli szefowie kuchni z całej Polski.

W roku 2022 również odbywa się kolejna odsłona konkursu. Jednocześnie poszukiwane są kolejne chętne ekipy do zmierzenia się z najważniejszym zadaniem konkursowym, jakim jest Black Box. Konkurs odbędzie się 13.03.2022 roku w hotelu "Pięć Dębów" w Supraślu. Oczywiście tak jak i poprzednim razem - do składu jury - zostali zaproszeni szefowie kuchni z całego kraju.

Formuła konkursu jest wymagająca dla ekip biorących udział w rywalizacji, dlatego że do starcia nie da się przygotować, stąd też wymagana jest specjalistyczna wiedza oraz umiejętności po to, aby w krótkim czasie, z określonych produktów wymyślić i wykonać dania konkursowe. Najciekawsze jest to, że w czarnych skrzynkach może trafić się dosłownie wszystko, trzeba być na tyle kreatywnym aby stworzyć wyjątkowe danie ze wszystkich składników. Tak więc po otwarciu skrzynki, bez względu na wszystko -  w głowie kucharza od razu musi pojawić się pomysł. Nie ma czasu na zastanawianie się, ponieważ trzeba szybko wymyślić koncepcję dania i omówić ją z drugim członkiem ekipy i do dzieła! 

Zgłoszenia do etapu kwalifikacyjnego należy składać do 13.02.2022 roku. Natomiast ogłoszenie ekip zaproszonych do drugiego etapu - 27.02.2022 roku.