Przygotowania do europejskich finałów Bocuse d'Or

Przygotowania do europejskich finałów Bocuse d'Or

Przebrzmiały już echa Finału Krajowych Eliminacji Bocuse d'Or Poland 2018, wielkiego wydarzenia kulinarnego podczas, którego wyłoniono zwycięzcę a tym samym reprezentanta Polski w europejskich finałach Bocuse d'Or w Turynie.

Eliminacje na poziomie krajowym wzbudziły niewątpliwe wielkie emocje, ale dopiero to co przed nami z pewnością wywoła ogromne, pozytywne poruszenie wśród szefów kuchni i całej polskiej gastronomii.

Nad przygotowaniami do Turynu pracuje ekipa profesjonalistów, którzy zostali powołani do polskiego zespołu. Naszego kandydata Dawida Szkudlarka i jego pomocnika Macieja Pisarka wspierają wiedzą i doświadczeniem: Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk oraz Łukasz Konik, którzy występują w roli trenerów.

Zostało niespełna dwa miesiące do rozgrywki europejskiej na piemonckiej ziemi. Dlatego spotkania merytoryczne, na których Team Poland wypracował wspólnie koncepcję obu dań na Turyn, szefowie mają już za sobą. Teraz przed naszym kandydatem niezliczona ilość godzin treningów by zaprezentować siebie oraz Polskę jak najlepiej i jak najsmaczniej na arenie międzynarodowej.

Nasz wspaniały duet - Dawid w asyście Maćka będzie miał do przygotowania dwa dania: jedno - serwowane dla piętnastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa ? serwowane dla piętnastu osób na platerze i wydane 35 minut po pierwszym daniu.

Produkty obowiązkowe pochodzą z Piemontu a są nimi:

Danie serwowane na talerzu:

- Jajko kurze
- Ser Blue mountain Pasture Castelmagno DOP

Danie serwowane na platerze:
- Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
- Ryż Baraggia Biellese (różnorodny ryż Sant?s Andrea)
- Grasica cielęca

Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami nasz kandydat będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny, polski składnik tzw. country heritage.
Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów jest w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który zostanie wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem.

Zatem poprzeczka została podniesiona, ale polski zespół optymistycznie patrzy w przyszłość, stawiając sobie za cel Wielki Finał w Lyonie w 2019 roku.
Trzymajmy za nich mocno kciuki, w końcu to dzięki młodym, polskim szefom kuchni, którzy uczestniczą w międzynarodowych konkursach takich jak Bocuse d'Or, polska gastronomia umacnia swoją pozycję na światowej arenie kulinarnej.