Przygotuj swoją restaurację na święta

Przygotuj swoją restaurację na święta

Prowadzenie restauracji to duże wyzwanie, szczególnie w okresie przedświątecznym. Oprócz ogromnej pasji i zamiłowania do kuchni, trzeba zadbać o wiele innych elementów. Jakich?

Od sprawdzonego personelu troszczącego się o jakość potraw oraz ich serwowanie, przez łańcuch dostaw, który musi opierać się na świeżych i konkurencyjnych cenowo artykułach, po sprzęty pozwalające na realizację kulinarnych pomysłów. Do tego często dochodzi wysoki czynsz za lokal i w przypadku nowych restauracji, trudność z dotarciem do nowych klientów. W najbliższych tygodniach wyzwanie będzie dodatkowe - przygotowanie i logistyka potraw na świąteczne zamówienia dla firm oraz klientów indywidualnych. W tym mogą pomóc dodatkowe urządzenia - np. te do pakowania próżniowego, które można finansować narzędziem skrojonym idealnie pod firmowe potrzeby.

Leasing jako alternatywa dla klasycznych rat

Leasing, bo o nim mowa, to forma finansowania będąca alternatywą dla kredytów i klasycznych zakupów ratalnych. Dzięki niemu będziemy w stanie kupić do firmy środki trwałe, takie jak kosztowne piece, zmywarki, kuchnie, ekspresy do kawy, a nawet meble czy całe wyposażenie restauracji. Dla małych firm jednorazowe zainwestowanie dużej kwoty w sprzęt jest bardzo ryzykowne i często sprawia, że na początku działalności przedsiębiorstwa działają na granicy płynności finansowej. Planując zakupy należy zawsze brać pod uwagę ewentualne kryzysy i problemy z terminowym otrzymywaniem płatności od kontrahentów. Przedsiębiorcy prowadzący działalność gastronomiczną chętnie sięgają po finansowe rozwiązania, które pomagają w rozwoju biznesu i pozwalają odciążyć firmowy budżet. Nadwyżki finansowe można przeznaczyć np. na świąteczny marketing i dotrzeć ze swoim menu do osób, które nie mają czasu na przygotowywanie świątecznych posiłków lub firm organizujących wigilie dla swoich pracowników.

Leasing ułatwia zakup sprzętu, tak potrzebnego do wyposażenia m.in. restauracyjnej kuchni

 

Leasing też dla małych kwot

Do niedawna leasing kojarzył się głównie z kupowaniem aut na firmę lub bardzo drogimi i profesjonalnymi urządzeniami. Dzisiaj możliwość zakupu środków trwałych tą metodą płatności dostępna jest praktycznie we wszystkich branżach. Leasing umożliwia nam utrzymanie nadwyżki finansowej, która pozwala spać spokojnie i może okazać się nieoceniona w trudnych chwilach. Do tego leasingowe raty można wpisać w koszty firmy, co daje kolejne oszczędności. Dodatkową możliwością są także pożyczki leasingowe, które umożliwiają finansowanie między innymi szkoleń pracowników, podnosząc ich kulinarne kwalifikacje.

Bez zbędnych formalności

Od kilku lat na rynku dostępne są oferty, które umożliwiają zakup środków trwałych w leasingu bez wychodzenia z biura i czasochłonnych wizyt w bankach. Istnieją rozwiązania pozwalające na przeprowadzenie całego procesu online - od wybrania produktu w sklepie, po złożenie wniosku, weryfikację i odbiór sprzętu, w dodatku niezależnie od pory dnia lub nocy, 24/7. Przedsiębiorcy wybierający leasing w opcjach płatności w sklepie sami ustalają wysokość rat i wpłaty początkowej, a także okres spłaty. Co jest niezwykle istotne, takie zakupy trwają kilkanaście minut, a przedsiębiorcy dostają sprzęt tak szybko, jakby płacili gotówką.    

Dzięki autorskiej aplikacji LeaseLink przedsiębiorcy chcący wybrać leasing jako metodę płatności nie muszą mierzyć się ze stosem dokumentów, zaświadczeń i wniosków. Do uzyskania finansowania wystarczą tylko podstawowe dane firmy i dostęp do Internetu. Umowę podpisuje się z kurierem w dogodnym miejscu lub używając podpisu kwalifikowanego, a towar odbierany jest osobiście w sklepie lub zamawiamy z dostawą pod wskazany adres - zupełnie tak, jakby płaciło się zwykłym przelewem. Współpraca z wiodącymi sklepami oferującymi urządzenia gastronomiczne pozwala także na załatwienie leasingu na miejscu, w sklepie i wyjście ze sklepu z przygotowanym do pracy sprzętem.

Artykuł powstał przy współpracy z LeaseLink

fot. Materiały prasowe LeaseLink