Przyszłość posiłków na wynos

Przyszłość posiłków na wynos

Masowy powrót konsumentów do jedzenia w lokalach nie oznacza spadku wynosów i dowozów, co jest problemem dla restauratorów. Luzowanie obostrzeń w USA i poprawiająca się sytuacja sprawiają, że Amerykanie chętnie wracają do restauracji. Nie jest to jednak równoznaczne ze słabnącym popytem na dania i napoje na wynos, których przygotowanie pogłębia niedobory pewnych artykułów i problemy gastronomii.

Wzrastające koszty w branży restauracyjnej, a także braki pewnych produktów związane są z zaburzeniami w globalnym łańcuchu dostaw. Powrót amerykańskich klientów do restauracji mógł przełożyć się na poluzowanie presji związanej z produkcją opakowań jednorazowych, jednakże Amerykanie przyzwyczaili się do zamawiania na wynos i chętnie nadal to robią, przez co presja na łańcuchy dostaw nie słabnie. Według statystyk zamówienia z dowozem we wrześniu 2021 wzrosły o 20 proc. w porównaniu do września 2019.

Firmy zajmujące się produkcją pojemników na wynos, słomek i kubków muszą się mierzyć z gwałtownie rosnącymi kosztami transportu, wzrostem cen surowców oraz dużym kryzysem siły roboczej. Niedobory są na tyle duże, że sieci gastronomiczne gotowe są płacić każde pieniądze, aby tylko zapewnić sobie dostawy jednorazowych opakowań. Część niedoborów powiązana jest z lutowym zamknięciem zakładów petrochemicznych, co przełożyło się na niedobór tworzyw sztucznych. Zastąpienie tworzyw papierem nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem - potentat w dziedzinie papieru również ma problemy z łańcuchem dostaw.

Obecnym rozwiązaniem problemu jest lepsze zarządzanie zasobami oraz zamawianie na zapas produktów trwałych, niepsujących się i łatwych w przechowywaniu. Takie sytuacje bywają czasem motywacją do znajdywania alternatyw. Na przykład Pantera Bread, zajmująca się sprzedażą m.in. gorących kanapek wymyśliła kompostowalne owijki termiczne, które nie dość, że zajmują mało miejsca, to jeszcze zużywają 60 proc. mniej materiału. Kłopot z łańcuchem dostaw przełożyły się na korzyści dla środowiska naturalnego.