Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego

Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego

Za nami emocjonujący dzień, podczas którego dziesięć  dwuosobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych walczyło w  I Ogólnopolskim konkursie Kulinarnym o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego, pod patronatem  Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. "Celem wydarzenia było poinformowanie o jakościach i cechach, w tym zaletach mięsa drobiowego oraz jego przetworów, a tym samym kształtowanie pozytywnego wizerunku i rozpoznawalności mięsa drobiowego, polskiego pochodzenia wśród uczniów szkół gastronomicznych oraz kadry nauczycielskiej" - mówi Katarzyna Oponowicz dyrektor biura Związku Polskie Mięso.

Mottem przewodnim konkursu był element kurczaka oraz podroby. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również produkty regionalne, sezonowe i przyrządzić autorskie menu mając do dyspozycji jedynie 60 minut! Presja czasu, stres i wysokie wymagania Jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Dziesięć konkursowych potraw oceniało profesjonalne Jury w składzie: Jarek Walczyk - Przewodniczący Jury, Prezesa Fundacji Klub Szefów Kuchni Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce i osobowość telewizyjna, Giancarlo Russo - jeden z najbardziej znanych włoskich kucharzy w Polsce, Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, a także Katarzyna Oponowicz - dyrektor Związku Polskie Mięso.

Nad wydarzeniem czuwał, doświadczony w Konkursach Kulinarnych i tematyce mięsa - znakomity szef kuchni Marcin Budynek. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o cztery kryteria: smak oraz technika podania, dobór składników,  w tym produktu regionalnego, organizacja pracy i oczywiście ocenie szczególnej podlegało użycie elementu drobiowego. Po degustacji wszystkich dań jury udało się na liczenie głosów. "Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać lokalne produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania" - podsumował konkurs Marcin Budynek moderator konkursu.

Wydarzenie połączone było z prelekcjami na temat mięsa drobiowego, które odbyły się w Kulinarny m studio Grzegorza Łapanowskiego - Food Lab studio. Prezentacje poprowadzili: dr Kamil Szaciło - Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w SuperDrob S.A. oraz prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski, który opowiedział o polskich tradycjach kulinarnych związanych z mięsem drobiowym.

Dodatkowo został też przeprowadzony show kulinarny w wykonaniu szefów: Konrada Kuzyka oraz Bartosza Łukaszewicza.

Całość wydarzenia uświęcił wspólny lunch przygotowany na bazie mięsa drobiowego na bazie m.in. nowości produktowej firmy SuperDrob S.A. ,,Sielski kurczak".

Na najwyższym podium stanęli Jakub Podlewski i Dominik Czeronek z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Srebro wywalczyły Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie, ostatnie miejsce na podium zostało przyznane  Milenie Koprowskiej i Katarzynie Polaczyk z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielone Górze.