Pyszne święto, czyli Światowy Dzień Czekolady

Pyszne święto, czyli Światowy Dzień Czekolady

Dzisiaj 12 kwietnia świętujemy Światowy Dzień Czekolady.  Prawdopodobnie nie ma osoby, która mogłaby powiedzieć, że nie lubi czekolady. Nie ma w tym niczego dziwnego! Ta kakaowa słodycz króluje w gastronomii! Od tabliczek na sklepowych półkach, po desery, dodatki, ozdoby, a wreszcie obecna jest i w połączeniach z wytrawnymi daniami.

Kto z nas nie uwielbia tego rozpływającego się w ustach przysmaku? Aksamitna, słodka, po prostu pyszna - taka jest właśnie czekolada. Zdarza się, że po zjedzeniu kilku kostek, albo nie oszukujmy się - nierzadko całej tabliczki, odczuwamy wyrzuty sumienia, jednak dzisiaj nie ma co o tym myśleć.

Właściwości czekolady

Czekolada zawiera ok. 600 substancji aktywnie działających na nasz organizm. Poprawia nasz nastrój, poprzez stymulację organizmu do wydzielania endorfin, tak zwanych hormonów szczęścia, dodaje energii oraz likwiduje objawy depresji. Udowodniono, że po zjedzeniu czekolady w organizmie rośnie poziom serotoniny, która stymuluje także i układ trawienny.

Dodatkowo, czekolada stymuluje układ odpornościowy, zapobiega ryzyku zawału serca lub udaru mózgu, przeciwmiażdżycowe oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Warto zaznaczyć, że gorzka czekolada posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi.

Jak wiemy, masło kakaowe to główny składnik czekolady, posiada właściwości odmładzające i zapobiega powstawaniu zmarszczek, dlatego tak popularne w ostatnim czasie stało się zastosowanie czekolady w kosmetyce oraz aromaterapii.

To tylko kilka dowodów świadczących o tym, że czekolada pozytywnie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na nasze zdrowie oraz jak wszyscy wiemy - czekolada w naturalny sposób poprawia nastój. Czas na świętowanie!