Rada UE uznała larwy mącznika za

Rada UE uznała larwy mącznika za "nową żywność"

Rada Unii Europejskiej uznała larwy chrząszcza mącznika młynarka za "nową żywność", tym samym uwzględniając go w katalogu.

Dzięki decyzji Rady UE do sprzedaży dopuszczono suszone larwy mącznika w całości lub sproszkowane jako składnik makaronu, ciastek czy "kotletów". Nie jest to jednak produkt do spożywania przez wszystkich - może on wywołać reakcję alergiczną, w szczególności u osób uczulonych na krewetki i roztocza.

Zanim larwy mącznika zasłużyły sobie na wpisanie do katalogu "nowej żywności", musiały zostać dokładnie przebadane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wyniki badań wykazały, że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika.

Termin "nowa żywność" (novel food) to wszelkie produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w UE w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. Może to być np. żywność nowoopracowana lub "innowacyjna" bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji.

Katalog "nowej żywności" prowadzi Komisja Europejska. Larwa mącznika młynarka jest pierwszym owadem w tym zestawieniu.

źródło: businessinsider.com.pl

zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com