Relacja z ogólnopolskiego konkursu kulinarnego

Relacja z ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Junior Culinary Cap"

1 lutego 2018 r. odbył się autorski konkurs Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy dla młodzieży ze szkół gastronomicznych. Konkurs ma rangę ogólnopolską. Uczniowie zgłaszali swoje propozycje konkursowe do 22 stycznia 2018 roku po szczegółowej selekcji z osiemnastu zgłoszeń została wyłoniona ósemka finalistów. Dzięki uprzejmości zarządu hotelu, finał konkursu miał miejsce w Hotelu Kongresowym - Centrum Biznesu w Kielcach. A całą oprawą konkursu zajął się zespół z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Tematem konkursu było danie główne z wykorzystaniem: Filet z kurczaka z kością / dowolny rodzaj kaszy / primerba (Unilever Food Solutions)  dowolny smak

Dania konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie:

- Kevin J.Aiston szef kuchni, osobowość telewizyjna

- Tomasz Pawlusek szef kuchni i właściciel restauracji "Żółty Słoń"

- Zbyszek Kopycki szef kuchni restauracja "Alfredo"

- Robert Głyda ekspert kulinarny "Primulator"

- Artur Nijakowski szef kuchni restauracja "Bachus"

 

Natomiast nad warsztatem pracy czuwało jury techniczne w składzie:

- Piotr Papież Doradca Kulinarny Bidfood Farutex

- Marek Marczewski szef kuchni restauracja "Patio"

 

 W walce o złoto swoje kulinarne umiejętności na szali smaku postawili:

- Katarzyna Płatek, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Busko Zdroju

- Paulina Sobczyk, Zespół Szkół ZDZ w Kielcach

- Bartosz Łukaszczyk, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

- Krzysztof Kowalski, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

- Damian Bulanda, Zespół Szkół Ogólnokształconcych w Limanowej

- Karol Starzyk, Zespół Szkół ZDZ w Kielcach

- Łukasz Woźniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

- Karol Filipczak, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

Samą imprezę poprowadził Konrad Birek z Unilever Food Solutions.

Zawodnicy w drodze losowania zostali podzielenii na dwie strefy czasowe po cztery osoby. Czas, który otrzymali na wykonanie 6 talerzy dania konkursowego to 90 minut. Wybiła godzina 9.30 ruszyła pierwsza tura. Emocje wśród zawodników sięgnęły zenitu, walka się rozpoczęła , już nie było odwrotu. Kuchnie indukcyjne zostały rozgrzane a noże poszły w ruch. Zawodnicy dawali z siebie wszystko, na czołach ich skraplał się pot, lecz każdy z nich mimo wielu pytań i przeszywającego wzroku sędziów technicznych ciężko pracował. Na twarzach pełne skupienie przez pierwszą godzinę słychać było tylko stukot noży o deskę, syk buchającej pary, później zaczęło się dopieszczanie szczegółów, nieustanne dbanie o czystość na stanowisku i tworzenie małych perfekcyjnie ułożonych struktur z produktów.

Obserwując tych młodych ludzi można było wręcz słyszeć ich myśli

-"Jurorzy czekają, muszę się pospieszyć i zdążyć na czas..."

-"danie musi być przygotowane według receptury, obym o niczym nie zapomniał..."

-"Mam to, to jest gotowe... chyba mogę już składać..."

Wraz z końcem czasu uczestnicy zdali sobie sprawę, że żarty się skończyły, 90 minut minęło jak jedna chwila. Nastąpił moment, kiedy znaleźli się pod obstrzałem ostatnich minut i krzyku sędziów technicznych "Zawodnicy zostało 10 minut!!" "Uwaga proszę kończyć!!!" "Wydawać!!!" Te ostatnie minuty to tak naprawdę sprawdzian charakteru i hartu ducha, to jest czas, kiedy już nie możesz rozmyślać czy się wahać to jest czas na podjęcie szybkich i nieodwołalnych decyzji. To jest ten moment. Serwis.

Zarówno jurorzy techniczni jak i degustacyjny byli zgodni, że zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Lecz aby nie było tak landrynkowo to dla uczciwość trzeba powiedzieć, że uczestnicy nie ustrzegli się błędów. Gdzieś brakło smaku, gdzie indziej nie do końca wszystkie elementy udało się wykonać, lub danie miało delikatnie zachwiane proporcje.

Stawka była wysoka, nasi sponsorzy: BIDFOOD FARUTEX, RATIONAL POLSKA, WODOCIĄGI KIELCECKI SP. Z O.O. , KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA , MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A. ,MAG CHEM ,DELIKATESY WEHIKUŁ SMAKU, INTER EUROPOL S.A PIEKARNIA SZWAJCARSKA ,RESTAURCJA YAMI YAMI SHUSI ,RE MAL DYSTRYBUCJA SP. Z O.O. , RAPSONA , OERLEMANS FOODS POLSKA , KITLE.PL rozsypali worek z nagrodami, dla naszych uczestników mieliśmy przygotowane:

-Szkolenie dwudniowe w akademii Unilever Food Solutions

-Szkolenie w akademii Farutex Bidfood Polska

-Książki, kalendarze, prenumerata roczna od Akademii Kulinarnej - Od nauki do sztuki kulinarnej

-zestawy noży i naczyń kuchennych, blendery, miksery i inny drobny sprzęt gastronomiczny

-medale, dyplomy i inne upominki Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy

Wyniki. Co ciekawe punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie, można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż. Oto zwycięzcy:

Pierwsze Miejsce - Krzysztof Kowalski, Rzeszów

Drugie Miejsce - Karol Starzyk, Kielce

Trzecie Miejsce - Katarzyna Płatek, Busko Zdrój

Pojawiła się radość, ulga i łzy szczęścia. Dla tych młodych ludzi to był bardzo ciężki sprawdzian ich odporności psychicznej, zaangażowania i pasji. Każdy z nich cieszył się z nagród, lecz najważniejsza nagroda, jaką każdy z nich otrzymał od siebie to satysfakcja z dobrze wykonanej pracy.