Restauracja Belvedere zaprasza na degustację letniej karty dań

Restauracja Belvedere zaprasza na degustację letniej karty dań

Lato to królestwo świeżych, sezonowych smaków, które często budzą w nas wiele wspomnień, dlatego Restauracja Belvedere przygotowała specjalną, letnią kartę dań.

Inspiracją do nowego menu było bogactwo sezonowych składników, które pozwala na nieograniczone możliwości w komponowaniu dań - prostych, choć zaskakujących smakiem i formą podania. To co najlepiej charakteryzuje nową odsłonę karty, to przede wszystkim lekkość, świeżość i idealne dopasowanie do błogiej atmosfery, towarzyszącej letnim spotkaniom.

- Nowa rzeczywistość zweryfikowała nasze prywatne plany, które mogą być teraz trudne do realizacji. Pragnienie dalekich wyjazdów zainspirowało nas do stworzenia kompozycji smaków, które najbardziej kojarzą się z letnim wypoczynkiem. Dlatego obok najlepszych, polskich sezonowych składników, po raz pierwszy tak duży akcent stawiamy na owoce morza i egzotyczne nuty w menu - podkreśla Anna Bykowska, Dyrektor Restauracji Belvedere.

W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie i świeże przystawki, takie jak sałatka New York z krewetkami, mango, papają i palonym masłem, carpaccio z ośmiornicy i pomidorów, czy wegetariański suflet warzywny. Dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną gicz jagnięca z czarną soczewicą i czerwoną porzeczką czy śródziemnomorski okoń morski z vongolami, karczochami, kwiatem cukinii i zielonymi szparagami. Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje, jak tarta cytrynowa, kogel mogel z truskawkami czy mus malinowy z jagodami.