Restauracja-szklarnia? W Islandii to możliwe

Restauracja-szklarnia? W Islandii to możliwe

Nazywana wyspą lodu, ognia i wody Islandia potrafi zadziwiać nie tylko zapierającymi dech widokami. Niemałym zaskoczeniem może być napotkanie na swej drodze wyjątkowej restauracji znajdującej się w kompleksie szklarniowym na południu kraju.

Islandia od kilku lat jest jednym z najczęściej - nie wliczając państw słynących z turystyki letniej - wybieranych kierunków turystycznych przez Polaków. Kraina przeciwieństw. Lodowców i wulkanów. Miejsce, gdzie dni są często krótkie, a na słońce można czekać nawet kilka dni. Wyspa coraz chętniej odwiedzana przez turystów z zagranicy musi więc rozszerzać ofertę gastronomiczną.

Lokalne przysmaki wielu mogą przyprawić o zawrót głowy. Islandczycy potrafią, a co ważne lubią, rozkoszować się sfermentowanym mięsem rekina, gotowaną głową owcy czy słodyczami z lukrecją. Nie brakuje jednak miejsc, które stawiają na świeże ryby i warzywa, mimo że o te drugie wcale nie jest łatwo z racji na występujące na wyspie warunki klimatyczne.

Rozwiązaniem wydają się być szklarnie, a nawet całe kompleksy szklarniowe, które na Islandii są bardzo popularne. Co w nich uprawia się najczęściej? Pomidory, i to pomidory w liczbie ponad tysiąca ton rocznie.

Miejscem, w którym można je sobie niemal zerwać znad głowy i spróbować jest wyjątkowa restauracja-szklarnia znajdująca się na południu Islandii w pobliżu miasta Fludir, około godziny drogi od stolicy kraju - Reykjaviku.

Frioheimar zaskakuje wystrojem - siedzi się pomiędzy pomidorowymi krzakami, z których zbierane są, zdaniem Islandczyków, najsmaczniejsze pomidory na świecie. Następnie to właśnie z nich przygotowywane są serwowane w restauracji dania oraz - co może zaskakiwać jeszcze bardziej - pomidorowe piwo.

W Frioheimar uprawia się też ogórki i zioła, z których przygotowywana jest świeża i pikantna sałatka. Przy każdym stoliku w restauracji stoi doniczka bazylii. Można ją własnoręcznie ściąć i dodać do swojego dania, by cieszyć się jej aromatem.

Niezwykłe widoki oraz klimat towarzyszący podróżom po Islandii to jak można się przekonać nie wszystko. Wyspa potrafi zadziwić także wymagających klientów szukających interesujących miejsc oraz ciekawych smaków na mapie gastronomicznej Europy.