Nowy ambasador Chefs for Change

Nowy ambasador Chefs for Change

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by wspólnie zacząć serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów, z jakimi zmaga się współczesny świat.

Świadomość społeczeństwa rośnie z dnia na dzień, a razem z nią - zapotrzebowanie na roślinne dania w restauracjach, barach i kantynach. W ramach projektu Chefs for Change, wszystkie osoby pracujące w gastronomii mogą skorzystać z darmowego wsparcia: przepisów, inspiracji, bezpłatnych szkoleń online i promocji w mediach społecznościowych.

Do bardziej roślinnego gotowania zachęca ponad dwudziestu szefów i szefowych kuchni, w tym sam Robert Makłowicz, który w krótkiej animacji opowiada o powodach, dla których kucharze z całej Polski angażują się w tytułową "zmianę". W swoim apelu mówi m.in.: 

- Będąc częścią branży gastronomicznej masz moc, by zmieniać świat i tworzyć bardziej roślinny system żywnościowy we współpracy z innymi szefami kuchni i kucharzami.

Zapytany o powody, dla których sam został ambasadorem Chefs For Change, odpowiada:

- Zawsze warto wspierać zdrowy rozsądek, a działania Chefs For Change wynikają właśnie ze zdrowego rozsądku. To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy.

Społeczność Chefs for Change ma wyjątkowy charakter - tworzą ją promotorzy roślinnej kuchni oraz ponad dwudziestu ambasadorów - szefów i szefowych kuchni, kucharek i kucharzy reprezentujących różnorodne koncepty gastronomiczne, od małomiasteczkowych barów przez wakacyjne kurorty po restauracje fine dining.

Dla społeczności Chefs for Change prowadzona jest też seria webinarów w ramach Wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, podczas których za darmo można wysłuchać i skonsultować się z ekspertami z branży gastronomicznej. Harmonogram szkoleń oraz nagrania są dostępne tutaj.

Wszystko wskazuje na to, że kuchnia roślinna jest kuchnią przyszłości. Dostrzegają to zarówno goście, którzy częściej wybierają bezmięsne dania, jak i Komisja Europejska, która zobowiązała się do przekazania 100 mld euro na rzecz zielonej transformacji w latach 2021-2027. Plan uwzględnia inwestycje w alternatywne, również roślinne źródła białka.

Dołącz i zostań ambasadorem!

Jeśli chcesz gotować bardziej roślinnie, możesz korzystać z darmowych źródeł wiedzy i inspiracji dostępnych na stronie www.chefsforchange.pl. Jeśli już masz w swojej ofercie wegańskie dania lub Twoja karta w całości opiera się na potrawach roślinnych, możesz zostać częścią grona ambasadorów Chefs for Change - wystarczy wypełnienie krótkiego formularza. Dzięki temu otrzymasz dodatkową formę promocji dla swojej restauracji w kanałach RoślinnieJemy i Chefs for Change.