Rośnie wartość rynkowa eko żywności w Polsce

Rośnie wartość rynkowa eko żywności w Polsce

Popularność produktów ekologicznych rośnie w siłę. Wraz z nią przybywa punktów sprzedaży oraz przetwórców zdrowej żywności. Wpływa to na wzrost wartości polskiego rynku eko żywności donosi raport Koalicji Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ.

Na podstawie opracowania: "Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021", przygotowanego przez Koalicję Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ, można dowiedzieć się: jak kształtuje się rolnictwo ekologiczne w naszym kraju, jak prezentujemy się na tle innych państw europejskich oraz świata, a także jakie są prognozowane trendy na przyszłość.

Z raportu wynika, że aktualnie rynek ekologicznej żywności wynosi 0,5 proc. całego rynku spożywczego, a gospodarstw, które posiadają taki certyfikat na koniec 2019 roku w Polsce było ponad 18,5 tys. Szczególny rozwój dotyczy sprzedaży internetowej produktów BIO, zarówno tych suchych, ale w większej mierze jednak świeżych.

Uprawy ekologiczne w Polsce mają powierzchnię ponad 507 tys. ha, co daje 3,5 proc. całej powierzchni rolnej. Zajmujemy w tym zakresie 19. miejsce na świecie. Jednak przy zwiększającym się zapotrzebowaniu na żywność ekologiczną wnioskować można, że tej powierzchni będzie przybywać. Coraz częściej Polacy wybierają zdrowsze wyroby, a świadomość zdrowego odżywiania i dobrodziejstw produktów BIO zyskuje coraz to większe uznanie konsumentów.