Ruszyła piekarnia Chaud Pain w Hotelu Europejskim

Ruszyła piekarnia Chaud Pain w Hotelu Europejskim

Piekarnia Chaud Pain ruszyła ze stacjonarną sprzedażą produktów. Dotychczas pieczywo z rzemieślniczej piekarni można było przedpremierowo nabyć jedynie w restauracjach Epoka i Bez Tytułu, które również należą do grupy Project Warszawa. Chaud Pain w swojej ofercie proponuje m.in. chleb na zakwasie, francuskie croissanty, maślane wypieki i nietuzinkowe kanapki. 

O piekarni Chaud Pain (czyt. "szo pę" z fr. oznacza gorący chleb) wspomniał już w listopadzie na łamach naszego magazynu Marcin Przybysz. To piekarnia, która przede wszystkim stawia na jakość pieczywa. Chleb, który dostępny jest w piekarni, można przechowywać przez kilka dni i cały czas cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Zakwas do chleba leżakuje tak długo, aż da o sobie znać, że może ruszać na podbój kubków smakowych Gości Chaud Pain. Ziarna zbóż do wypieków, są z kolei mielone na miejscu przez doświadczonych piekarzy, co pozwala nasycić produkty wyjątkowym smakiem i aromatem. Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane zboża zarówno z polskich upraw, jak i sprowadza je z Francji.

- Sekret pieczywa Chaud Pain tkwi w tym, że przeprowadzamy długą, powolną fermentację na zimno każdego ciasta. Proces ten powoduje, że ciasto na chleb pomału nabiera smaku. Z zakwasem na chleb jest trochę jak z dzieckiem, wymaga od nas mnóstwo opieki. Dbam o niego, opiekuję się nim całą noc, karmię odpowiednimi składnikami i pilnuję, by się nie przeziębił. - mówi Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.

Dla tych, którzy marzą o chrupiącym chlebie lub pysznych maślanych drożdżówkach na śniadanie, dostępna jest także opcja dostawy na terenie Warszawy. To również doskonały pomysł, by zadbać o seniorów, do których piekarnia dostarczy pieczywo pod same drzwi. Osoby starsze, zwłaszcza w czasie pandemii warto otoczyć szczególną opieką, by unikały pobytu w skupiskach ludzi podczas zakupów.  

- Piekarnia Chaud Pain sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. To miejsce, w którym dostępny jest m.in. chleb, który pokochali Goście restauracji Epoka. Często dopytywali o możliwość zakupu naszego pieczywa na wynos i to właśnie Oni zainspirowali nas, by stworzyć wyjątkowe miejsce z rzemieślniczymi produktami, wypiekanymi przez naszych ekspertów. - mówi Antoine Azais, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodki brioche z miodem i palonymi migdałami, drożdżówki, chałki oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji. 

fot. facebook.com/chaudpainwarsaw