Sposób na restauracyjne odpadki? Bioplastik z pancerzy homarów
Bioplastik z pancerzy homarów - startup znalazł sposób na restauracyjne odpadki. Czterech studentów wzornictwa z Royal College of Art i Imperial College stworzyło biodegradowalne i nadające się do recyklingu materiały przy użyciu nietypowych surowców - odpadów z homarów.
W całej Unii Europejskiej rocznie powstaje ponad 250 tys. ton odpadów po skorupiakach, które trafiają na wysypiska i wydzielają do atmosfery podgrzewający ją metan. Startup The Shellworks odkrył podwójną wartość skorup krabów i homarów. Opracował bowiem metodę przetwarzania ich w łatwo recyklowalny bioplastik, co ogranicza emisję gazów cieplarnianych i może przynosić firmie zysk.
W inicjatywie nazwanej Shellworks zespół - w skład którego wchodzą Ed Jones, Insiya Jafferjee, Amir Afshar i Andrew Edwards - opracował nowe maszyny, za pomocą których można produkować trwały zamiennik dla jednorazowego plastiku. Ten bioplastik jest niezwykle plastyczny i może być regulowany pod względem grubości, przezroczystości, elastyczności i sztywności. Jego właściwości fizyczne sprawiają, że możliwe jest tworzenie różnorodnych, biodegradowalnych przedmiotów.
Najważniejszym składnikiem bioplastiku ?Shellworks? jest chityna, drugi co do wielkości na świecie biopolimer występujący naturalnie w egzoszkieletach skorupiaków i owadów.