Spotkanie z Culinary Team of Poland

Spotkanie z Culinary Team of Poland

17 lutego 2020, drużyna Culinary Team of Poland zdobyła brązowy medal w kategorii dań regionalnych, podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej (Internationale Kochkunst Ausstellung).

Z tej okazji 30 września w Restauracji Amber Side odbyło się oficjalne spotkanie podsumowujące sukces drużyny olimpijskiej, podczas którego wręczono należne podziękowania oraz dyplomy zarówno członkom drużyny, jak sponsorom i firmom wspierającym.

- Zespół jest młody i dlatego bardzo rokujący i perspektywiczny, złożony z kucharzy, którzy chcą zdobywać szczyty - mówi Krzysztof Szulborski / Executive Team Manager. - Dla mnie tegoroczny brąz smakuje jak złoto, bo widzę błysk w tym teamie i ogromną chęć rywalizacji. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko organizować kolejne wyjazdy, podczas których bronić będziemy honoru kuchni polskiej. Nic oczywiście nie odbyło by się, gdyby nie wsparcie sponsorskie firm, które zdecydowały się nam zaufać, stając się tym samym mecenasami sztuki kulinarnej. 

W skład Culinary Team of Poland 2020 weszli:

Krzysztof Szulborski Executive Team Manager / Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Trener kulinarny;

Krzysztof Gradzewicz Executive Team Head Chef / Executive Chef Hotels Amber Side;

Grzegorz Parczewski Executive Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji "Villa Calvados" w Bydgoszczy, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza;

Zbigniew Korzeniowski Senior Chef Manager / Manager firmy cateringowej "W pół drogi";

Andrzej Ławniczak Senior Chef / Właściciel firmy "Kreatornia Smaku", Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich;

Jacek Kempa Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji "Woła'wina" we Wrocławiu;

Ireneusz Koniuszek Chef / Szef kuchni restauracji "Refektarz" w hotelu "Zamek Ryn" w Rynie;

Łukasz Lewandowski Chef / Właściciel restauracji "Mała Cegielnia" w Miszewie, Szef kuchni i właściciel restauracji "Kitchen & Coffee Garden" w Gdańsku;

Kamil Hildebrandt Chef / Head Chef Gastronomy Amber Side;

Damian Dopieralski Chef / Sous Chef Hotels Amber Side;

Michał Przewoźnik Chef / Szef Kuchni ECS Amber Side;

Piotr Zawalich Chef / Executive Chef Hotel "AMAX" w Mikołajkach, Właściciel firmy "Culinary Club By Mazury";

Sebastian Cichy Chef / Szef kuchni restauracji "Nowosopocka" w hotelu "Eureka" w Sopocie; 

Bartosz Zwolankowski Chef / Chef de Partie Hotels Amber Side;

Przemysław Gościniak Chef / Szef kuchni w restauracji "Boska" w Gliwicach;

Łukasz Gościniak Chef / Szef kuchni w hotelu "Mercure Sepia" w Bydgoszczy;

Mariusz Dąbała Chef /Szef kuchni restauracji "Karczma pod Sokołem" w Sokółce;

Mariusz Wolski Chef / Szef kuchni restauracji "Jastny Dwór" w Bąkowie k. Gdańska;

Piotr Lewtak Chef / Kucharz w "Ristorante La Strada" w Stargardzie;

Monika Ignaciuk Head Pastry Chef / Mistrzyni cukiernictwa, Ambasadorka marki "Ambasador 92";

Aleksandra Borowska Pastry Chef / Szef cukierni Amber Side;

Wojciech Rzepecki Pastry Chef / Mistrz cukiernictwa, Szef cukierni hotelu "Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront".

IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata,czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło już w Olimpiadzie podczas czterech poprzednich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 - wiedzę (gościnnie); 2008 - brązowy medal; 2012 - wyróżnienie; 2016 - srebro.

fot. Karol Kacperski