Stoliczku, nakryj się..., czyli druga odsłona DineART

Stoliczku, nakryj się..., czyli druga odsłona DineART

W zeszłym roku firma Dajar HoReCa oraz marka Ambition podczas pierwszej edycji wydarzenia DineART pokazała jak ważną rolę w kulinarnych doznaniach odgrywa odpowiednia stylizacja i aranżacja stołu. Ten rok przyniósł nową, ale nie ostatnią, odsłonę tego wydarzenia.

Tegoroczna edycja wkomponowała się w odnowione mury łódzkich pofabrycznych budynków z czerwonej cegły - Art_Inkubator w Fabryce Sztuki.

Jak na talerzu organizatorzy podali bogaty program merytoryczny, przybliżyli uczestników do sztuki użytkowej i z pomocą Arkadiusza Wilamowskiego, szefa kuchni restauracji Chłodna 15 rozpieścili podniebienia gości, a wszystko w ramach odbywającego się w tym czasie Łódź Design Festivalu.

Jak tłumaczy Piotr Adamczuk, menedżer Dajar HoReCa: - DineART to wielowymiarowy koncept swoistego mecenatu nad wyjątkowymi przedsięwzięciami kulinarnymi. Naszą misją jest edukacja i rozwój rynku gastronomicznego w zakresie stylizacji i sztuki. Pragniemy inspirować, zachwycać i uświadamiać, jak doświadczenia gastronomiczne można podnosić do rangi sztuki, nie tylko poprzez wizjonerskie kreacje kulinarne, ale również poprzez pokazywanie, jak wielką rolę ma tzw. sztuka stołu, w której się specjalizujemy.

Ta odsłona DineART to manifest świadomości i jakości. Bo to te słowa padały podczaj prelekcji najczęściej. Mówiło się o dokładnie przemyślanej selekcji produktów i perfekcyjnie wyreżyserowanym serwisie. Na słowach się nie skończyło, bo wieczorem, podczas kolacji Good life, Arkadiusz Wilamowski pokazał swoimi daniami kulinarną erudycję i mistrzowską egzekucję, a doskonały serwis Sebastiana Michalewskiego i Przemysława Pasikowskiego dopełnił te kulinarne doznania. Każde danie zaprezentowane zostało na wybranej porcelanie z bogatej oferty firmy Dajar, goście więc mogli nie tylko nacieszyć podniebienie, ale i oczy. Zachwytom nie było końca także za sprawą dwóch zdolnych kobiet Marty Szostek i Marty Małgorzaty Kondratowskiej, które przygotowały scenografię kolacji.

Wśród prelegentów znalazł się m.in. Przemysław Pasikowski (Gastro Staff), który opowiedział o tym że restauracyjny serwis to również sztuka, Paweł Kałużny (Guest Experience Think Tank) zaserwował wykład o gastrofizyce, a Sebastian Michalewski (menedżer restauracji Chłodna 15), (Krzysztof Niebrzydowski (Dajar) oraz Michał Piernikowski (Dyrektor Łódź Design Festival) zasiedli do dyskusji, której myślą przewodnią było good life. Na koniec Robert Makłowicz zaczarował słuchaczy swoimi historiami wokół stołu. Zarówno dyskusję, jak i wieczorną kolację poprowadził Łukasz Modelski.

A skoro o zachwycie mowa, to warto wspomnieć o konkursie ceramicznym ON The Table pod patronatem marki Ambition, którego rozstrzygnięcie było jednym z głównych punktów programu DineArt. Zwycięski  projekt Bogdana Kosaka nosił tytuł "po obiedzie" i zainspirowany był okruchami - autor chciał w ten sposób wywołać dyskusję na temat tego, czym stało się jedzenie i nawoływać do traktowania go z szacunkiem.

zdj. Miśko Collective