Sukces Restauracji w Zamku Topacz w plebiscycie Festiwalu Fine Dining Week

Sukces Restauracji w Zamku Topacz w plebiscycie Festiwalu Fine Dining Week

Fine Dining Week, czyli festiwal sztuki restauracyjnej, zadebiutował w tym roku we Wrocławiu. Wrocławscy smakosze mieli okazję odwiedzić, a następnie ocenić pięć wspaniałych restauracji. Restauracja w Zamku Topacz zdobyła drugie miejsce w klasyfikacji generalnej oraz wyróżnienie w kategorii "Najlepsze atmosfera".

Fine Dining Week to specjalna edycja Restaurant Week organizowana od 2014 roku zimą i latem. Do tej pory brały w niej udział najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa. W tym roku do festiwalu przyłączył się także Wrocław oraz Poznań. Celem wydarzenia jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej oraz zapoznawanie gości z ideą "fine dining", czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, od wysokiej jakości składników, poprzez precyzyjnie dopracowany wygląd dania, po elegancko przygotowane stoły i profesjonalną obsługę kelnerską. W "fine dining" liczy się niezwykłe doświadczenie, które może zagwarantować pobyt w eleganckiej restauracji.

Dwa wyróżnienia dla Restauracji w Zamku Topacz

W pierwszej, wrocławskiej edycji festiwalu wzięła udział Restauracja w Zamku Topacz, miejsce, w którym niezwykle istotny jest szacunek do produktu, świeżość i wykwintność. Na jej czele stoi doświadczony Szef Kuchni, prawdziwy kulinarny wirtuoz, Rafał Borys.

Goście biorący udział w festiwalu przyznali Restauracji w Zamku Topacz drugie miejsce w ogólnej klasyfikacji. Uznali także, że zasługuje na wyróżnienie w kategorii "Najlepsza atmosfera".

Ogromnie cieszą nas oba wyróżnienia, jednak nagroda za "Najlepszą atmosferę" jest dla nas szczególnie ważna. Codziennie dokładamy wszelkich starań, aby nasi goście z największą przyjemnością smakowali nie tylko przygotowywanych przez nas dań, ale całokształtu, czyli klimatu miejsca, które dla nich tworzymy - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Kucharze z Restauracji w Zamku Topacz w ramach festiwalu serwowali między innymi sandacza z mleczkiem kokosowym, ravioli z borowikami i szpinakiem czy risotto z wędzonym selerem, truflą oraz parmigiano reggiano.

Zamek Topacz położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.