Świąteczny obiad w nowej aranżacji

Świąteczny obiad w nowej aranżacji

Złociste dzwonko z karpia pieczone w miodzie, podawane z surówką z kiszonej czerwonej kapusty z jabłkiem i ziemniakami. Dla wzmocnienia sok jabłkowy z rokitnikiem. Świąteczna sesja połączyła producentów jagodowych, jabłek, warzyw, kiszonek, ziemniaków i hodowców karpia. 

Tradycja ponad wszystko, szczególnie na świątecznym stole. Korzystajmy z dobrodziejstw polskich, lokalnych surowców, które poza niepowtarzalnym smakiem dadzą nam zastrzyk zdrowia w prezencie. Na talerzu niech nie rządzi przypadek. Karp to doskonałych wybór dla osób ceniących sobie ideę slow food, stawiających na tradycję, zdrowie i życie zgodnie z naturą. Ryba ta potrzebuje czasu i szczególnych warunków do wzrostu, co sprawia, że jest wyjątkowa pod względem smaku i wartości odżywczej. Jest źródłem lekkostrawnego białka, cennych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. Co ciekawe, mięso karpia dostarcza antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów, które niszczą wolne rodniki powstające między innymi w sytuacjach stresowych, których ostatnimi miesiącami nam nie brakuje. Jedzmy ryby nie tylko od święta! A co do ryby...? Ziemniaki.
 
Ile odmian tyle pomysłów na ich wykorzystanie. Ma niemałą wartość odżywczą dla zdrowia szczególnie gdy nie "topimy" ziemniaka w głębokim tłuszczu. Wspaniały, polski ziemniak okazuje się jednym z lepszych źródeł witaminy C w naszym jadłospisie. Ziemniaki dostarczają także sporo potasu, cennego pierwiastka dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Sok jabłkowy z rokitnikiem dopełni smaku całego dania. Orzeźwiający, bogaty w naturalne przeciwutleniacze, witaminę C, witaminy z grupy B zwiększy odporność organizmu i obniży poziom cholesterolu chroniąc tym samym przed miażdżycą.  
 
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
 
Składniki:

1 słoik czerwonej kiszonej kapusty 
1 jabłko Ligol
1 łyżka oleju rzepakowego
? pęczka natki pietruszki
? cytryny - otarta skórka i sok
12 ziemniaków
? pęczka koperku
1 łyżka masła

4 dzwonki karpia 
4 łyżki miodu wielokwiatowego (lub melasy)

1 łyżka masła

Sok jabłko z rokitnikiem

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Dzwonka karpia oczyszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy miodem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy rybę a na niej łyżkę masła. Dzwonka karpia pieczemy ok. 20-25 min na złoty kolor.
  3. Do miski wkładamy kiszoną kapustę. Jabłko ścieramy na grubych oczkach i skrapiamy cytryną. Siekamy drobno pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tuż przed podaniem.