Syty Chmiel już otwarty!

Syty Chmiel już otwarty!

Współzałożycielem Sytego Chmielu jest Norbert Rożnowski, który do współpracy zaprosił szefa kuchni - Wita Szychowskiego vel Pan Tasak. Lokal oferuje kraftowe piwo oraz polską kuchnię. Syty Chmiel zadebiutował w kwietniu 2022 roku przy ul. Marszałkowskiej 10/16.

Inna definicja kuchni polskiej

W karcie nie zabrakło także miejsca na nieco bardziej typowe smaki, takie jak biała kiełbasa w sosie żurkowym z prażoną cebulą, sztuka mięsa w sosie chrzanowym, tatar, pieczona golonka czy żurek w wersjach klasycznej i bezmięsnej. Dania bazują na lokalnych polskich produktach i samodzielnie wytwarzanych składnikach.

- Norbert, mój wieloletni kolega, zarówno prywatnie jak i zawodowo, jest miłośnikiem piwa kraftowego, a ja jestem fanatykiem pracy z dobrym produktem. Od wielu lat chodziła nam po głowie współpraca, chcieliśmy coś razem zrobić. Oferta Sytego Chmielu jest próbą przedefiniowania polskiej kuchni, która wszystkim wydaje się tłusta i ciężka. U nas połowa menu to warzywa, na przykład konfitowany seler z zsiadłym mlekiem i czosnkiem niedźwiedzim czy baba z kiszonej kapusty, która jest chyba jedną z najbardziej popularnych przystawek. Mamy w karcie także kaszankę. Robimy z nią naleśniki z dodatkiem karmelizowanego jabłka i piwa - informuje Wit Szychowski.

Lokal oferuje różne rodzaje piwa rzemieślniczego - do dyspozycji gości jest 12 odmian piwa.

Zdjęcie: Facebook