"Szef Team Challenge" - nowe wyzwanie dla uczniów szkół gastronomicznych

Dzięki nowemu konkursowi, organizowanemu przez sieć hurtowni MAKRO Polska, drużyny z "gastronomików" mogą rywalizować w wirtualnym konkursie kulinarnym. Szef Team Challenge jest częścią cyklu Szef dla Młodych Talentów - dokształcaj się ONLINE.

Do Szef Team Challenge zgłosiło się aż 35 drużyn z całej Polski. Podczas trwającej miesiąc rywalizacji, liczące od trzech do pięciu uczniów zespoły otrzymują co tydzień jedno kulinarne wyzwanie, które razem złożą się na pełne menu (przystawkę, zupę, danie główne i deser). Prace powinny być inspirowane tradycyjnymi i lokalnymi recepturami, muszą też zawierać trzy obowiązkowe składniki. Reszta należy do kreatywności uczestników, którzy zadania wykonują wspólnie: najpierw zdalnie dyskutują o recepturach, wybierają składniki, a następnie jeden z członków drużyny przyrządza danie i przesyła jego zdjęcia i opis do oceny. Efekty pracy oceniają szefowie kuchni MAKRO: Cezary Powała i Zbigniew Sonik oraz Szymon Gatlik, przewodnik kulinarny.

- MAKRO Polska od kilku już lat w ramach programu Szef dla Młodych Talentów udanie rozwija ofertę edukacyjną dla szkół gastronomicznych, organizując m.in. Wyzwanie MAKRO Chefa i Ogólnopolski Test Kulinarny - mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w MAKRO Polska. - Obowiązujące wciąż zawieszenie zajęć szkolnych jest szczególnie trudne dla kształcenia w szkołach gastronomicznych, gdzie bezpośredni kontakt i współpraca uczniów i nauczycieli są nieodzowne. Z tego względu, organizując już na początku kwietnia projekt Dokształcaj się ONLINE, a teraz Szef Team Challenge, chcieliśmy stworzyć nowe, dostosowane do obecnych wyzwań narzędzia edukacyjne.

Szef Team Challenge jest częścią cyklu Szef dla Młodych Talentów - dokształcaj się ONLINE. Zmagania drużyn i zwycięzców w konkursie można zobaczyć na oficjalnym profilu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku.

Zwycięzcą tej edycji została drużyna Rzemiosło z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Drugie miejsce zdobyli Nowohuccy Pogromcy Smaku z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, a trzecie - Kucharze ZSG Wrocław z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym oraz uczestnikom!