Targi HoReCa Kraków już dziś!

Targi HoReCa Kraków już dziś!

Dzisiaj rozpoczęły się Targi HoReCa w Krakowie. Co przed nami? Finał krajowej selekcji Bocuse d'Or Poland 2019 r., liczne spotkania z ekspertami branży i wybitnymi szefami kuchni, solidna dawka wiedzy. Targi potrwają do 22 listopada i odbywają się w Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków 

"Tradycja w natarciu"

W 2019 Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. To zaszczytne miano zobowiązuje, dlatego na Targach zostanie zaprezentowane wszystko to z czego polska kuchnia słynie na świecie. Na zwiedzających czekać będzie mnóstwo atrakcji i nowości zgodnie z hasłem przewodnim "Tradycja w natarciu": krakowskie produkty lokalne w nowej odsłonie, wina z endemicznych odmian winorośli z różnych krajów, spotkania z blisko 390 wystawcami oraz bogaty program merytoryczny. Po raz pierwszy w ramach targów odbędą się dwa wydarzenia szkoleniowo-warsztatowe: Chef's Day (20 listopada) dla szefów kuchni oraz F&B Day (21 listopada) dla managerów i kierowników gastronomii.

Głąbik krakowski

Ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Krakowa jest przywracanie od zapomnienia lokalnych produktów takich jak głąbik krakowski, który jeszcze w latach 60. XX wieku gościł na krakowskich stołach w sałatkach lub po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu SLOWFOOD CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z krakowskimi szefami kuchni. Kolejnym etapem były zbiory. Na targach będzie można spróbować potraw na bazie głąbika, a w przyszłości znaleźć je w kartach dań krakowskich restauracji.

Spotkania, które będą początkiem zmian - Akademia HORECA

40 godzin warsztatów, 26 godzin pokazów, 34 ekspertów decydujących o kształcie branży hotelarskiej, gastronomicznej i winiarskiej w Polsce. Tak w skrócie zapowiada się Akademia HORECA, w której cenieni specjaliści z kraju i zagranicy podzielą się wiedzą. Każdy kto weźmie udział w licznych spotkaniach otrzyma zbiór gotowych odpowiedzi, konkretnych rozwiązań oraz realnych inspiracji. W tegorocznej edycji weźmie udział Roger van Damme - cukiernik, z powodzeniem prowadzący restaurację Heet Gabaar w Belgii uhonorowaną jedną gwiazdką Michelin. Wśród cenionych ekspertów spotkamy m.in.: Małgorzatę Bednarz - MWM Partners, Adama Chrząstowskiego - Eksperta Dziedzictwa Kulinarnego, Prezydenta Bocuse d'Or Academy Poland, Tomasza Habdasa "Liczby na Talerzu", Joannę Ślusarczyk - organizatorkę The Best Chef Awards. Wiedzą podzielą się uznani Szefowie Kuchni: Łukasz Cichy, Michał Cienki, Grzegorz Fic, Marcin Filipkiewicz, Przemysław Klima, Rafał Koziorzemski, Marcin Sołtys, Patrycja Stefanów - Kot i wielu innych.