Targi HoReCa Kraków - tradycja w natarciu

Targi HoReCa Kraków - tradycja w natarciu

27. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 18. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD oraz 17. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO, które w dniach 20-22 listopada odbyły się w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków udowodniły, że słusznie nazywane są inspirującym spotkaniem branży w Polsce

400 wystawców z 22 krajów, 15 342 odwiedzających, 40 godzin warsztatów, 26 godzin pokazów, 34 ekspertów - to nie tylko liczby, to znak, że targi z każdym rokiem rosną w siłę. Tegoroczny program przerósł najśmielsze oczekiwania. Finał krajowych eliminacji Bocuse d'Or Poland 2019, Akademia HORECA, a w niej liczne spotkania ze specjalistami, Kuchnia Mistrzów, podczas której w akcji zobaczyliśmy cenionych kucharzy, dwa wydarzenia szkoleniowo-warsztatowe: Chef's Day dla szefów kuchni oraz F&B Day dla managerów i kierowników gastronomii, degustacja powracającego na stoły głąbika krakowskiego w ramach akcji  "Tradycja w natarciu" oraz to co najważniejsze na targach, czyli bogata oferta wystawców. Jedno jest pewne, nawet najbardziej wymagający goście mogli znaleźć interesujący dla siebie temat. Branża szepcze, że była to najlepsza z dotychczasowych edycji a organizatorzy zapewniają, że już niebawem zdradzą kolejne plany na najbliższe miesiące.

Kraków stawia na lokalne produkty

W 2019 roku Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Jak twierdzi Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w Hotelu Copernicus - pierwsze pytanie jakie zadają klienci odwiedzający restaurację dotyczy produktów regionalnych wykorzystanych w potrawach. Wielu gości chce poznać historię miasta nie tylko z perspektywy zabytków, ale też produktów lokalnych, dzięki którym mogą poczuć smak Krakowa. Jak dodaje Miłosz Kowalski z restauracji Halicka Eatery&Bar - Obowiązkiem szefów kuchni jest przekazywanie kolejnym pokoleniom kucharzy informacji o naszym dziedzictwie kulinarnym. To jest nasza historia, to jest nasza tradycja. Szefowie kuchni, którzy współpracowali z organizatorami Targów HORECA wielokrotnie podkreślali przywiązanie do krakowskich tradycji kulinarnych, dlatego z ciekawością wzięli udział w akcji "Tradycja w natarciu", której finał odbył się na Targach HORECA. Podczas spotkania z uczestniczącymi w akcji szefami kuchni dowiedzieliśmy się, jaki los czeka głąbika krakowskiego (rodzaj sałaty). Zebrani jednogłośnie stwierdzili, że do głąbika powrócą, a sam produkt ma szansę na stałe zakorzenić się w krakowskich kartach dań. Podczas pokazów kulinarnych z wykorzystaniem zakiszonego głąbika powstały m.in.: sos tatarski, żurek na wodzie z kiszenia czy zupa głąbikowa z ukiszonych łodyg. Głąbik pojawił się także na surowo w sałatkach, został wykorzystany do gołąbków, a przygotowane z niego chipsy zostały podane do żołądków gęsich marynowanych w czosnku.

Powrót do korzeni na Targach ENOEXPO

Równocześnie z 27. Międzynarodowymi Targami Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA odbyły się 17. Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO w Krakowie. W tym roku głównymi bohaterami były lokalne szczepy winorośli. Swoją ofertę zaprezentowało 190 wystawców w tym 30 polskich winnic, którzy przez trzy dni zapraszali do degustacji. Nie zabrakło najprężniej działających stowarzyszeń winiarskich w Polsce. Jak twierdzi Nestor Kościański, Prezes Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie - Część naszych winiarzy pozyskuje tutaj swoje kontakty handlowe. W tym roku jestem niestety tylko przez jeden dzień, ale już rozmawiałem z kilkoma interesującymi odbiorcami i w dalszej perspektywie skończy się to nawiązaniem współpracy. Na pewno każdy z winiarzy z naszego stowarzyszenia ma podobne odczucia. Zadowolenia nie krył Mariusz Śliwiński z firmy Misja - Targi ENOEXPO to według mnie najlepsze targi winiarskie w Polsce. Uczestniczyłem w różnych imprezach w kraju, ale te są najlepsze. Jest tu najwięcej potencjalnych klientów oraz najwięcej dostawców. Znaczenie ma również tradycja, a targi ENOEXPO taką tradycję posiadają.

Co dalej?

Jak twierdzi Iwona Miliszkiewicz-Bielak, Komisarz Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO pomysłów na kolejne edycje nie brakuje. - Najbliższe tygodnie poświęcimy na podsumowania i wnioski, aby w przyszłym roku ponownie zaskoczyć zarówno wystawców, jak i gości. W tym roku nie brakowało wielu pozytywnych opinii, które nie ukrywamy, dodają nam energii i utwierdzają w przekonaniu, że to co robimy, robimy dobrze.