Tematy piątej edycji Światowego Forum Turystki Gastronomicznej

Tematy piątej edycji Światowego Forum Turystki Gastronomicznej

Podczas forum przeanalizowane zostaną między innymi umiejętności, jakich turystyka gastronomiczna będzie wymagała w przyszłości. Celem obrad jest również promocja rozwoju krajów, które są ściśle powiązane z lokalnymi produktami.

Światowe Forum Turystki Gastronomicznej jest spotkaniem ekspertów z dziedziny gastronomii, podczas którego dyskutują oraz wymieniają się oni swoimi doświadczeniami na temat nie tylko gastronomii, ale także związanej z nią turystyki.

Forum wspierane jest m.in. przez Ministerstwo Przemysłu, Handlu i Turystyki Hiszpanii oraz rząd baskijski. Odbędzie się w dniach 2-3 maja bieżącego roku w San Sebastian w Hiszpanii.

Wszystkie tematy tegorocznego spotkania organizowanego przez Światową Organizacje Turystyki (UNWTO) oraz Baskijskie Centrum Kulinarne (BBC) zostały przedstawione podczas konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie UNWTO. Przewodniczył jej sekretarz generalny Światowej Organizacji Turystyki Zurab Pololikaszwili.

Celem spotkania jest przedstawienie turystki gastronomicznej jako czynnika rozwoju takich krajów, które są nierozerwalnie związane z własną kulturą oraz z typowymi dla danego regionu produktami. To sposób na ukazanie turystyki gastronomicznej jako siły napędzającej szkolenia zawodowe lub tworzenie miejsc pracy. Ponadto forum chce przeanalizować wiedzę oraz umiejętności, których turystyka związana z gastronomią będzie wymagała w kolejnych latach. Dzięki temu spotkaniu gastronomia ma stać się główną motywacją do podróży.

Podczas forum ogłoszony zostanie zwycięski pomysł I Global Gatronomiczno-Turystycznego Konkursu Startup. Nagrodzony twórca będzie mógł skorzystać z monitoringu i doradztwa sieci ekspertów Baskijskiego Centrum Kulinarnego oraz miejsca pracy w inkubatorze projektu Laboratorium Gastronomii Cyfrowej LABe. Ponadto zwycięzca otrzyma 5 tys. euro, które mają zrekompensować koszty jego zakwaterowania i podróży w trakcie realizacji nagrody.