Trend zero waste opanowuje greckie hotele
Grecja jako jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych decyduje się na walkę z marnowaniem żywności. Niektóre z tamtejszych hoteli przyłączyły się do akcji "Kuchnia hotelowa: Żywność ma wartość".
Greckie wyspy, miasta czy plaże to wciąż jeden z najczęściej wybieranych przez turystów kierunków wakacji. Spora liczba odwiedzających Helladę osób, oznacza dużą ilość wykorzystywanych do przygotowania posiłków składników. To z kolei może przyczyniać się do powstawania wielu odpadów.
To właśnie z nimi ma zamiar walczyć grecka WWF - World Wildlife Fund, która współtworzy inicjatywę "Kuchnia hotelowa: Żywność ma wartość".
Marnowanie żywności przez przemysł hotelarski, zwłaszcza w czasach gdy Grecja przyciąga miliony turystów, to problem XXI wieku nie tylko tego państwa, ale i całego świata.
Dlatego latem 2019 roku w ramach trzymiesięcznego programu pilotażowego, hotele biorące udział w akcji zostaną zapoznane z najlepszymi praktykami i sposobami redukcji marnowania żywności, w tym prowadzenia rejestru odpadów w całym procesie dostaw, przygotowywania i spożywania posiłków.
Po zakończeniu fazy pilotażowej WWF Grecja opracuje zestaw procedur, które będą oferowane bezpłatnie w przyszłym roku kolejnym firmom hotelarskim przystępującym do tej inicjatywy.
W ramach tego samego programu w 2020 roku WWF zorganizuje seminaria dla pracowników hoteli, kadry kierowniczej oraz uczniów szkół gastronomicznych na temat sposobów ograniczenia marnotrawstwa żywności i lepszego wykorzystania surowców.