Trendy 2020 w gastronomi

Trendy 2020 w gastronomi

Wszystko wskazuje na to, że najpopularniejszym daniem w roku 2020 może stać się taco - główny przysmak kuchni meksykańskiej - wskazuje raport Uber Eats FoodCast. Na kolejnych miejscach uplasowały się odpowiednio: pizza, poke bowls i shawarma. Prócz tego na topie będą takie produkty i dania jak: kwiat lotosu, mochi (japońskie ciastka z ryżu i mąki ryżowej) oraz bibimbap (danie kuchni koreańskiej).

Co będziemy zamawiali w kolejnej dekadzie? W najnowszej edycji raportu prognoz żywieniowych Uber Eats przyjrzał się produktom spożywczym, coraz szybciej zyskującym na popularności podczas składania zamówień w aplikacji.

Na podstawie wyszukiwań oraz liczby zamówień użytkowników aplikacji Uber Eats, zdecydowanie najmocniej uwagę przykuwają dania z... siemieniem lnianym. Prawdopodobnie będzie to najpopularniejszy superfoods w 2020 roku.

Standardem stają się menu oferujące dania z olejem CBD (legalny, organiczny związek chemiczny z grupy kannabinoidów, występujący w konopiach). Z kolei kombucha - czyli musujący napój na bazie sfermentowanej herbaty - będzie stałym dodatkiem do posiłków.

Weganie i fleksitarianie rzadziej będą sięgać po sprawdzone już substytuty mięsa, jak tofu czy seitan, a częściej będą wybierali nowe produkty, jak tempeh (charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej zamiennik wytwarzany z ziaren soi) lub chlebowiec (owoc z rodziny morowatych, występujący w tropikalnej Azji).

- W 2019 r. zaobserwowaliśmy wyraźny wzrost świadomości tego, co jemy i zamawiamy. Według naszych danych użytkownicy Uber Eats chcą wiedzieć, skąd pochodzą spożywane przez nich produkty, w jakich warunkach były uprawiane lub hodowane oraz czy posiadają witaminy i składniki odżywcze. Co więcej, konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na kwestie warunków pracy osób wytwarzających dane artykuły - mówi Jeanette Mellinger, Dyrektor Działu User Research w Uber Eats.

- Kierunki zapoczątkowane w minionym roku, obecnie przeszły do mainstreamu. Substytuty mleka i mięsa zdecydowanie zyskały na popularności. Konsumenci zaś poszukują produktów bogatych w prozdrowotne składniki - jak nasiona lnu - dodaje Mellinger.

 Według niej obok zawsze popularnego popcornu, na stałe na naszych talerzach zagoszczą warzywa takie, jak dynia, grzyby czy czosnek, ponieważ trend zdrowego odżywiania będzie jeszcze zyskiwał na popularności.

- Jesteśmy dumni, widząc jak platforma Uber Eats zmienia postrzeganie segmentu posiłków na dowóz z niedzielnych grzeszków, na zdrowe, codzienne dania - podsumowuje Jeanette Mellinger.

Wśród "najgorętszych" produktów spożywczych na 2020 rok znajdą się (region EMEA, czyli Europa - Bliski Wschód - Afryka, trendy na podstawie kilku milionów wyszukiwań w Uber Eats, w okresie Maj-Listopad 2019):

1. Len

2. Olej CBD

3. Kombucha

4. Czosnek

5. Kurki

6. Kakao

7. Prażona kukurydza

8. Dynia

9. Chlebowiec (owoc z rodziny morowatych, występujący w tropikalnej Azji)

10. Tempeh (charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej zamiennik wytwarzany z ziaren soi)

Najpopularniejszymi kuchniami regionalnymi w 2020 roku będą w regionie EMEA (na podstawie kilku milionów wyszukiwań w Uber Eats, w okresie maj-listopad 2019):

1. Izraelska

2. Skandynawska

3. Etiopska

4. Koreańska

5. Armeńska

5 artykułów, które zanotowały największy spadek wyszukiwań (region EMEA, na podstawie kilku milionów wyszukiwań w aplikacji Uber Eats, w okresie maj-listopad 2019):

1. Sriracha (tajski sos chilli z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli)

2. Taro (tropikalny kuzyn ziemniaka, występujący w rejonach Hawajów i Polinezji)

3. Matcha

4. Tofu

5. Kimchi

Badanie FoodCast zostało przeprowadzone od maja do listopada 2019 roku. Przeanalizowano w nim kilka milionów wyszukiwań użytkowników zamawiających potrawy przy użyciu aplikacji Uber Eats w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka).