Trwa nabór do konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022

Trwa nabór do konkursu na Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022

Po dwuletniej przerwie organizowana jest VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego, odbędzie się w dniu 08 czerwca 2022 roku w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna!

Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

Zadanie dla uczestników konkursu

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 - 180 g.  oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet, olej, do wyboru smak: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.

Zgłoszenia można nadsyłać do 29 kwietnia 2022 roku.Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt : wkr_konkurs@wp.pl.

Zgłoszenie należy wysłać pocztą elektroniczną na adres: zgloszenie@konkursykulinarne.pl. Co ważne, istotna jest data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu zostanie podane najpóźniej w dniu 5 maja 2022 roku.

Prace konkursowe oceniać będzie jury, które w ramach nagrody "GRA O STAŻ" zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022, uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem. Oczywiście wstęp jest wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy "MOTYLKOWA GALA", podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie www.konkursykulinarne.pl oraz w mediach branżowych.

O patronie konkursu

Śp. Rafał Jelewski (1970 - 2013) - wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d'Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: "Prostota - ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów".

Zapraszamy serdecznie!