Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz

Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz

Spotkania z SelfCookingCenter to konkurs skierowany do kucharzy i kucharek, którzy nie skończyli 27. roku życia. W tym roku czeka ich niełatwe zadanie.

Uczestnicy konkursu po raz trzeci spotkają się w malowniczym Zamku Topacz, gdzie pod okiem surowego, międzynarodowego jury przygotowywać będą autorskie potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników. W tym roku czeka ich nie lada wyzwanie - skomponowanie zachwycającego zmysły posiłku zgodnego z ideą "less waste".

Po zeszłorocznej, wegańskiej edycji konkursu, czas na kolejne kulinarne wyzwanie. Tegoroczni uczestnicy, młodzi kucharze z całej Polski, zmierzą się z tematem ważnym dla nas wszystkich. Hasło, pod którym odbywa się trzecia edycja konkursu SSCC to "food waste" i zapobieganie marnowaniu żywności.

Potrzeba zwrócenia uwagi na ten problem wynika nie tylko z postępujących zmian w klimacie i wzrastającej świadomości skutków zanieczyszczania środowiska. To także sposób na podniesienie poprzeczki młodym kucharzom, którzy co roku zaskakują jury wysokim poziomem konkursowych potraw, pomysłowością i otwartością na wyzwania.

W tym roku oprócz autorskich przepisów, profesjonalnego wykonania, refleksu i urzekającej prezentacji dań, sędziowie wymagać będą od uczestników także odpowiedzialnego zarządzania wszystkimi składnikami potrawy.

W wyniku dużego zainteresowania warsztatami, które przeprowadzone zostały jako konsekwencja zeszłorocznej edycji konkursu, podczas tegorocznego Spotkania z SelfCookingCenter odbędą się wykłady dotyczące kluczowych kwestii dla każdego odpowiedzialnego restauratora.

Dowiemy się między innymi:

- z czego wynika filozofia less waste,

- jak wprowadzić ją w życie - zarówno na skalę mikro, jak i makro,

- jakie rozwiązania technologiczne pomagają w ekologicznym zarządzaniu restauracją.

Spotkanie z SelfCookingCenter to okazja nie tylko do zapoznania się z młodymi talentami na kulinarnej arenie, ale także do wymiany wiedzy między ekspertami z różnych dziedzin. Jak połączyć troskę o środowisko z pysznymi potrawami na restauracyjnym poziomie?

Przekonamy się już 17 października w Zamku Topacz, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja.  

Zamek położony jest w miejscowości Ślęza - 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl