Uczestnicy XVI Pomorskich Potyczek Kulinarnych
Poznaliśmy listę profesjonalnych kucharzy, którzy pod koniec kwietnia będą rywalizowali w tegorocznej edycji konkursu. Tematem i zdaniem bieżących Potyczek będzie dorsz bałtycki.
XVI Pomorskie Potyczki Kulinarne odbędą się 26 kwietnia 2019 roku w nadmorskim obiekcie Primavera w Jastrzębiej Górze.
Uczestnicy konkursu będą ubiegać się o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Zadaniem kucharzy będzie przygotowanie 6 porcji dania głównego w ciągu 1,5 godziny. W tym roku tematem przewodnim Potyczek będzie dorsz bałtycki.
Uczestnicy tegorocznej edycji Pomorskich Potyczek Kulinarnych:
- Rafał Stegnicki - Warchały Hotel Nautra Mazur
- Dominik Świątecki - IBB Hotel Andersia Poznań
- Tomasz Czarnecki - Restauracja Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju
- Tomasz Ziółkowski - Powidok Restauracja Autorska Łódź
- Michał Zieliński - Kompromis Warszawa
- Michał Gasz - Musi Sushi Lublin
- Tomasz Grota - Piroman Steak House Sopot
- Daniel Kmita - Hotel Puro Kazimierz Kraków
- Dominik Maćko - Four points by Sheraton Warszawa
- Karol Radtke - Primavera Jastrzębia Góra
- Mikołaj Adamczyk - Mercure Poznań Centrum
- Piotr Orzech - Hotel Czarny Potok Resort SPA Konferencje w Krynicy-Zdrój
--- rezerwowa - Magdalena Świątkowska - Tłusta Kaczka Gdynia
Konkurs będzie częścią odbywającego się w Jastrzębiej Górze Primavera Food Days. Podczas wydarzenia, oprócz strefy wystawców, odbędą się także prelekcje i pokazy. Pierwszego dnia w konkursie - II Turniej Prima Zdrowie - rywalizować będą uczniowie, walczący o miano nowego talentu kulinarnego Polski Północnej. Wydarzenie uświetni gwiazda kulinarna, która zostanie ogłoszona niebawem.
Uczestników obu konkursów oceni profesjonalne jury, którego przewodniczącym, podobnie jak rok temu, będzie Tomasz Szymański.