VarioCookingCenter, czyli nowy wymiar gotowania

VarioCookingCenter, czyli nowy wymiar gotowania

2,5 minuty - tyle wystarczy, aby włączyć urządzenie oraz rozpocząć smażenie. Jest ono wyposażone w wysoce wydajny system grzewczy VarioBoost, który stanowi gwarancję oszczędności czasu i kosztów w profesjonalnej kuchni.

Obsługa w ramach a'la carte wymaga jednocześnie szybkości i elastyczności. Dotyczy to szczególnie błyskawicznego przygotowywania dań - na przykład idealnie usmażonego steka czy smakowicie przyrządzonego risotto z łososiem. Dlatego bardzo istotny jest czas nagrzewania urządzenia już od samego momentu włączenia.

VarioCookingCenter firmy RATIONAL cechuje rekordowa prędkość nagrzewania od 0 do 200°C. Urządzenie utrzymuje daną temperaturę nawet po umieszczeniu w nim dużej ilości zimnych produktów. Siatkowa struktura opatentowanego systemu grzewczego VarioBoost oddaje temperaturę przez cienkie dno kadzi, a następnie szybko i równomiernie przekazuje ją do przyrządzanych potraw, zapobiegając przypaleniu i kipieniu.

- Opatentowany system grzewczy VarioBoost pozwala kucharzom osiągać pożądane rezultaty nawet o 4 razy szybciej, zużywając przy tym nawet 40 procent mniej energii niż tradycyjne sprzęty kuchenne. Dzięki wyjątkowej mocy grzewczej temperatura jest utrzymywana na stałym poziomie, a  sok nie wydostaje się przy tym z mięsa, co oznacza lepszą jakość potraw i nawet o 17 procent niższy spadek masy produktu - wyjaśnia Daniel Sielicki, National Corporate Chef w RATIONAL Sp. z o.o.

Za pomocą VarioCookingCenter możliwe jest zarówno gotowanie, smażenie, jak i frytowanie. Nie potrzeba dodatkowych sprzętów. Dzięki urządzeniu udało się osiągnąć prosty i jednocześnie imponujacy sposób uzyskania oszczędności czasu, co w szczegóności zauważalne jest na przykładzie gotowania makaronu.

Wielofunkcyjne urządzenie zaprezentowano podczas Targów EuroGastro.