W Polsce co sekundę marnujemy 153 kg żywności

W Polsce co sekundę marnujemy 153 kg żywności

W ostatnim miesiącu roku, szczególnie w tym przedświątecznym okresie warto zwrócić uwagę na problem marnowania jedzenia. 5 mln ton żywności rocznie trafia na śmietnik w Polsce. W naszych domach do śmietnika wpada 60 proc. marnowanych produktów spożywczych.

Według badań zespołów Instytutu Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego skala marnowania żywności w Polsce przybrała potężne rozmiary. Z badań wynika, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Składa się na to suma odpadów z etapów produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji.

Odpowiedzialni są za to głównie konsumenci, którzy w swoich domach do pojemników na odpady wrzucają prawie 3 mln ton żywności. Produkcja i przetwórstwo odpowiada za kolejne ok. 1,5 mln ton. W transporcie i magazynach przepada zaledwie 1 proc., dokładnie tyle samo w gastronomii. Z kolei właściciele sklepów na śmietnik wyrzucają 7 proc. zmarnowanego jedzenia, czyli ok. 350 tys. ton.

To, że większość jedzenie marnuje się w naszych domach pokazuje, jak duża odpowiedzialność spoczywa na naszych barkach. Samo dyscyplinowanie handlu, czy produkcji, to za mało. Należy zacząć od siebie - warto mieć to na uwadze szczególnie teraz.