Walka o przepustkę do 11. finału konkursu World Class

Walka o przepustkę do 11. finału konkursu World Class

Ponad 10 000 barmanów na świecie będzie ubiegać się o przepustkę do 11. finału konkursu World Class. Po raz piąty do wyścigu dołączą barmani z Polski. Rekrutacja trwać będzie do 14 marca 2019. Zwycięzca wyjedzie na zawody do światowej stolicy whisky: Szkocji.

Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik - to dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnym konkursie World Class. Dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy. Kto dołączy do tego grona w 2019 roku?

Organizator World Class rozpoczął tegoroczne kwalifikacje od bezpłatnych szkoleń dla barmanów w wybranych miastach w całej Polsce. Udział w nich nie jest obowiązkowy, ale może być przydatny do przygotowania konkursowej prezentacji. 

Zgłoszenia trwać będą do 14 marca 2019 r. Zadaniem kandydatów jest przygotowanie receptury i prezentacji koktajlu w jednej z trzech kategorii: "Smoke Integration" (koktajl z whisky i dymnym składnikiem), "Your Bar or Mine" (koktajl nawiązujący do najbardziej inspirującego lokalu w karierze), "My Mixer" (autorska receptura koktajlu na ginie).
 
Trzydziestu barmanów (top 30), których prezentacje okażą się najlepsze, zmierzy się w krajowym półfinale w połowie kwietnia. Następnie w czerwcu spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2019. Zwycięzca zmierzy się z mistrzami z 60 krajów podczas globalnych finałów. Tegorocznym gospodarzem finału World Class Competition 2019 będzie Glasgow w Szkocji, kolebce ikonicznych destylarni whisky.
 
World Class to najbardziej prestiżowy i kompleksowy konkurs, który odkrywa barmańskie talenty. U jego podstaw World Class leży zaawansowany program edukacyjny, z którego skorzystało już ponad 300 000 barmanów. W 10-letniej historii konkursu po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie - Australii i Japonii.