Weekend należał do czekolady

Weekend należał do czekolady

Światowy Dzień Czekolady, przypadający co roku 7 lipca, tym razem wypadł w niedzielę. Dla wielu kawiarni była to idealna okazja, by w swoim lokalu, ogłosić weekend upływający pod hasłem czekoladowego smaku.

Nasi rodacy na tyle pokochali czekoladę, że jeden dzień w roku to dla nich za mało. W Polsce bowiem czekolada ma swoje święto także 12 kwietnia. Jednak to właśnie 7 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady.

Przysłowiowy Kowalski jest w ciągu roku w stanie zjeść ponad 6 kg tego, przygotowanego z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego - lub innego roślinnego, środka słodzącego oraz innych dodatków - w tym głownie mleka, słodkiego przysmaku.

Do wyboru ma nie jeden, a przecież kilka rodzajów czekolady. Od deserowej czy gorzkiej, przez białą i mleczną, aż po rubinową.

W tym roku 7 lipca wypadł w niedzielę, stąd pomysł wielu lokali gastronomicznych, m.in. kawiarni, aby cały weekend należał do czekolady.

W menu lokali pojawiły się klasyczne, udoskonalone oraz zupełnie nowe propozycje - wszystkie z czekoladą w roli głównej. Wszystko po to, by goście mogli poczuć czekoladowy zawrót głowy.

W Polsce spożycie czekolady rośnie. Częściej zwracamy uwagę na jakość i pochodzenie czekolady.

Zgodnie z danymi Nielsena z polskiego rynku w okresie od września 2017 roku do sierpnia roku ubiegłego, największy wzrost odnotowuje spożycie pralin - o 8 procent oraz dużych tabliczek czekolady - powyżej 250 g - tutaj wzrost o niemal 7,5 procent.