Wegańskie Spotkanie z SelfCookingCenter

Wegańskie Spotkanie z SelfCookingCenter

W czwartek 25 października w Zamku Topacz rozegrały się wegańskie zmagania młodych kucharzy. A wszystko w ramach drugiej edycji 'Spotkania z SelfCookingCenter" firmy Rational.

Młodzi kucharze, mimo wymagającego tematu tegorocznej edycji, jakim niewątpliwie jest kuchnia wegańska świetnie sobie z nią poradzili. Swoimi potrawami udowodnili, że rezygnacja ze składników pochodzenia zwierzęcego nie oznacza kompromisu na tle smaku, wyglądu czy wykwintności potrawy.

Osiem dwuosobowych drużyn, które zostały wybrane przez jury na podstawie nadesłanych w pierwszym etapie receptur, miały dwie godziny na stworzenie wegańskiego dania na najwyższym restauracyjnym poziomie, wykorzystując przy tym potencjał regionalnych składników.

Kucharze przygotowywali swoje konkursowe dania pod czujnym okiem jury technicznego, w którym zasiedli znani szefowie kuchni z różnych zakątków świata: Rafał Borys z Polski, Alexander Jelitto z Niemiec, Fredrik Lindström ze Szwecji, Huw Davies z Walii oraz Sebastien Talle z Francji. Oprócz jury technicznego, dania oceniało równie jury degustacyjne, które swoją ocenę opierało tylko i wyłącznie na smaku, bez wiedzy o tym, kto przygotował danie.

W przypadku II edycji konkursu, osobą czuwającą nad niezaprzeczalnie wegańskim składem konkursowych potraw, oraz pełniącą rolę eksperta od kuchni roślinnej była Katarzyna Gubała - entuzjastka wegańskiego gotowania i autorka książek kucharskich o roślinnej tematyce. Wraz z Katarzyną konkursowe dania oceniali pomysłodawcy Spotkań z SelfCookingCenter, Maciej Wroński - Dyrektor Zarządzający w firmie Rational oraz Andreas Wierus - Prezes Zarządu Zamku Topacz.

Po całym dniu kulinarnych zmagań, podczas uroczystej kolacji( oczywiście wegańskiej), poznaliśmy zwycięzców.

Pierwsze miejsce oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5000 złotych oraz stażu u boku doświadczonego szefa kuchni Rafała Borysa zdobył Tomasz Czarnecki oraz Patryk Bernaś z restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko. Drugie miejsce i nagrodę pieniężna wysokości 3000 złotych wywalczyli: Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z toruńskiego hotelu Nicolaus, a trzecie miejsce i 1000 zł Damian Starzonek i Adrian Dziewięcki z restauracji Przystań&Marina we Wrocławiu.

Organizatorzy zapowiedzieli już kolejną edycję tego konkursu i zadeklarowali swoją otwartość na tematykę przyszłorocznych zmagań. Sami jesteśmy ciekawi z czym zmierzą się uczestnicy w 3 edycji Spotkania z SelfCookingCenter.