Wegetarianie i weganie z coraz większym wyborem dań w Polsce

Wegetarianie i weganie z coraz większym wyborem dań w Polsce

W 2019 r. największe sieci restauracji szybkiej obsługi w Polsce wprowadziły lub rozszerzyły ofertę, z której skorzystać mogą osoby, które nie jedzą mięsa. Do oferty McDonald's trafił roślinny Burger Drwala, Burger King wprowadził bezmięsną wersję kanapki Whopper, a sieć Bobby Burger wprowadziła pierwszego wegańskiego burgera.

Giganci z ofertą dla wegetarian

W listopadzie 2019 r. do oferty McDonald's w Polsce trafił roślinny burger Burger Drwala Wege, który jest jedną z opcji sezonowej oferty kanapek z serii Burger Drwala. Wcześniej sieć Burger King rozszerzyła ofertę bezmięsnych kanapek o burgera Rebel Whopper, promowanego hasłem 100% Whopper, 0% wołowiny. Zamiast mięsa do kanapki dodano tzw. roślinne platty - płaski kotlet roślinny. Oburzenie części konsumentów wywołała jednak informacja, że roślinne kotlety do bezmięsnego kotleta przygotowywane są na tych samych grillach co kotlety wołowe. Wcześniej, w lipcu 2019 r., Burger King wprowadził do oferty w Polsce także inną bezmięsną kanapkę, Halloumi King, w której mięso zastąpiono serem Halloumi. Na ser Halloumi w bezmięsnych kanapkach postawiła także siec KFC, która w maju 2019 r. do oferty wprowadziła kanapki Burger Halloumi i Twister Halloumi. O krok dalej poszła natomiast polska sieć burgerowni (45 lokali) Bobby Burger, która w listopadzie 2019 r. wprowadziła do swojej oferty pierwszego w pełni wegańskiego burgera opartego na roślinnym mięsie.

Bezmięsne hot-dogi i marki własne sieci spożywczych

Za trendem podążają także sieci spożywcze, które poza asortymentem innych producentów, oferują także coraz szerszy wybór wegetariańskich i wegańskich produktów sprzedawanych w ramach marek własnych. Dla przykładu Kaufland posiada w ofercie markę własną Take it veggie. W przyszłym roku w sieci sklepów convenience Żabka mają pojawić się bezmięsne hot-dogi (jesienią 2019 r. produkt znajdował się w fazie testowej).

W międzyczasie Warszawa znalazła się na szóstym miejscu w rankingu najbardziej przyjaznych weganom miast świata opublikowanym przez portal HappyCow w listopadzie 2019 r.

Jak wynika z badania PMR przeprowadzonego w styczniu 2019 r., 15% osób, które w ciągu trzech miesięcy poprzedzających badanie korzystały z usług gastronomicznych, cateringowych lub hotelarskich, stosuje specjalną dietę. 5% respondentów zadeklarowało wegetarianizm, a 1% weganizm.

źródło: https://retailmarketexperts.com