Wielkopolski Kucharz Roku 2022 - trwa nabór!

Wielkopolski Kucharz Roku 2022 - trwa nabór!

Po dwuletniej przerwie organizowana jest VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego, odbędzie się w dniu 08 czerwca 2022 roku w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna!

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

Zgłoszenia można nadsyłać do 29 kwietnia 2022 roku, na adres mailowy zgloszenie@konkursykulinarne.pl. Co ważne, istotna jest data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu zostanie podane najpóźniej w dniu 5 maja 2022 roku.

Zadanie dla uczestników konkursu

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 - 180 g.  oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet, olej, do wyboru smak: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022, uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem. Oczywiście wstęp jest wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy "MOTYLKOWA GALA", podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie www.konkursykulinarne.pl oraz w mediach branżowych.

O patronie konkursu

Śp. Rafał Jelewski (1970 - 2013) - wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d'Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej.