Wiosna na restauracyjnych talerzach

Wiosna na restauracyjnych talerzach

Zakończyła się kalendarzowa zima. Pojawiły się pierwsze tchnienia wiosny. W związku z tym w menu lokali pojawiają się dania zawierające świeże nowalijki.

Słynąca z ciężkostrawnych, kalorycznych i rozgrzewających potraw zima powoli odchodzi w niepamięć. Niebawem głęboko w szafie znikną grube kurtki, szale oraz czapki, a wraz z piękną pogodą pojawi się lekkość - nie tylko wśród ubrań, ale i na talerzach.

Targowe i sklepowe półki zostaną wypełnione świeżymi nowalijkami, bez których nie może obyć się wiosenne menu. Królować będą potrawy lekkie i co bardzo ważne - barwne. Szeroka gama kolorów równa się szerokiej gamie smaków. Różnorodność składników wiąże się z tym, iż rośnie apetyczność dań, na które goście czekali całą zimę.

Restauracyjne menu powinny zawierać się potrawy przyrządzone z dodatkiem świeżej, pikantnej rzeżuchy czy szczypiorku. Idealnym uzupełnieniem dania będą zioła, nadające wyjątkowość smaku i zapachu. Jeśli chodzi o warzywa, w kuchni sprawdzą się rzodkiewki, szpinak, zielone ogórki, sałata czy młoda kapusta. Świetnym połączeniem wielu z powyższych składników będzie przygotowanie różnego rodzaju sałatek, które są kapitalnym rozwiązaniem na każdą porę wiosennego dnia.

Ponadto ważne są świeże zupy, które niekoniecznie muszą rozgrzewać - jak zimą, a mogą pozwolić gościom odkryć wiosenne smaki w innej formie. W ostatnim czasie niezwykle popularny jest trend na zupy krem, które i w tym sezonie powinny wieść prym wśród lżejszych propozycji restauracyjnego menu. Cebulowa zupa krem z dodatkiem nowalijek czy krem z groszku pozwolą gościom na podróż w głąb wyobraźni smakowej.

Świeże warzywa czy owoce będą doskonałym pomysłem na udekorowanie talerza, lecz nie tylko. Można serwować je w dodatku do tzw. dań głównych. Np. lekki kurczak przygotowany z dodatkiem ziół w połączeniu z nowalijkami z pewnością zyska sobie po raz kolejny grono zwolenników.

Słońce coraz częściej przebija się przez chmury. Wiosna w pogodzie zbliża się nieubłaganie. Pogodowe ożywienie wpłynie też na ożywienie restauracyjnych propozycji. Karty dań będą modyfikowane, a talerze i wnętrza lokali wypełnią się bogactwem smaku i zapachem nowalijek.