Wręczono nagrody AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA
21 marca w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala Akademii Gastronomicznej w Polsce, podczas której wyłoniono laureatów nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.
W gali uczestniczyli m.in. Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Minister Anna Krupka, Dyrektor Generalny Ministerstwa Sportu i Turystyki Dariusz Rogowski oraz Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, a także Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej Rafael Anson. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości - Wojciecha Korfela z gdańskiej restauracji Prologue, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.
Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:
- Prix au Chef de L'Avenir - Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz, Marek Flisiński
- Prix au Chef Pâtissier - Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette), Justyna Kawiak (Nanan)
- Prix au Sommelier - Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki, Kamil Wojtasiak
- Prix de la Litérature Gastronomique - Łukasz Modelski, "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu". Wydawnictwo Literackie (2015); Paweł, Hanna Lis "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków", Wydawnictwo Nasza Księgarnia; Magdalena Tomaszewska-Bolałek, "Polish culinary paths", Wydawnictwo Hanami; Małgorzata Kalemba-Drożdż "Smakowite drzewa", Wydawnictwo Pascal
- Prix Multimedia - Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne); Nina Terentiew Telewizja Polsat; Magazyn KUKBUK; Magazyn Food&Friends
Nagrody AIG PRIX 2019 - przyznawane za dokonania z roku 2018:
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
Laureaci AIG PRIX 2019:
- Prix au Chef de L'Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości - Wojciech Korfel, Restauracja Prologue (Gdańsk)
- Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera - Piotr Pietras, MS
- Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej - Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski MS, "Gościnność", Wyd. Take Eat Easy
- Prix Multimedia / Nagroda Multimediów - Małgorzata Minta, blog MintaEats.com
Prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
- Szef Wojciech Korfel - staż w restauracji Azurmendi (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin
- Piotr Pietras MS - study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich
Nagrody ARS COQUINARIA - Polskiej Akademii Gastronomicznej:
- Mistrz Mistrzów - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
- Przyjaciel Smaku - nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
- Polski Produkt - dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
Laureaci ARS COQUINARIA 2019:
- ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Krzysztof Szulborski
- ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Anna Oleksak
- ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku - prof. Jarosław Dumanowski
- ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt - Wino Solaris (Winnica Turnau)
- ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt - Olej rzepakowy z góry św. Wawrzyńca Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski
Akademia Gastronomiczna w Polsce, jako jedna z narodowych Akademii wchodzących w skład AIG, realizuje wszystkie podstawowe cele tej organizacji, z wyszczególnieniem wspierania wszelkich inicjatyw, sprzyjających promowaniu i rozpowszechnianiu polskiej kuchni oraz wyszukiwaniu i zachowywaniu dla przyszłych pokoleń mistrzowskich polskich dzieł kulinarnych.
Prezydentem Założycielem oraz obecnym Prezydentem Akademii Gastronomicznej w Polsce jest Maciej Dobrzyniecki, będący jednocześnie Członkiem Zarządu Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej oraz Sekretarzem Generalnym Europejskiej Akademii Gastronomicznej.