Wrześniowy talerz bogaty w różnorodność

Wrześniowy talerz bogaty w różnorodność

Kończące się lato, nadchodząca jesień. Czas, w którym o świeże warzywa czy owoce jest coraz trudniej, nie musi oznaczać, że wrzesień to miesiąc z brakiem interesujących i smacznych rozwiązań na talerzach.

Wrzesień - miesiąc, w którym lato przeradza się w jesień, a dni stają się krótsze, kosztem coraz dłuższych nocy. Dla gastronomii okres ten wcale nie oznacza, że w kuchni będzie panował zastój, a brak większej ilości świeżych warzyw i owoców nie musi stanowić problemów dla kreatywnych szefów kuchni.

Okres wrześniowy służy pojawieniu się w lasach grzybów, na które wszyscy czekali przez cały rok. Obecność podgrzybków czy borowików w kuchni to znakomita okazja do wykorzystania ich np. w zupie, z makaronem czy jako sosy. Oprócz tego grzyby mogą być idealnym produktem do wykorzystania ich jako farsz do naleśników lub pierogów, a także jako uzupełnienie wytrawnych tart. Wrzesień to także okres, w którym grzyby można suszyć, by wykorzystać je już zimą.

Powoli żegnamy się z owocami jagodowymi i słodkimi morelami. Na straganach we wrześniu będą królować jesienne maliny, winogrona, jabłka i gruszki. Z nich także można wyczarować przepyszne desery w kuchni oraz przetwory na zimę.

Skoro deser, to i kawa, której Międzynarodowy Dzień obchodzimy 29 września. Bez niej nie może obyć się zdecydowana większość Polaków, dlatego wybierając się do kawiarni oraz decydując na pyszny deser, lokale nie mogą zapomnieć o szerokiej ofercie kawowej w swoich placówkach. Zwykła espresso czy latte może już nie zaspokoić wymagających gości.

Do zimy jest jeszcze sporo czasu, choć patrząc na często zmieniającą się aurę za oknami, być może w tym roku wcale jej nie doświadczymy. Mimo to, lepiej cieszyć się słońcem póki to jeszcze świeci, w a chłodniejsze, jesienne dni wybrać się do restauracji czy kawiarni i wybrać stricte jesienne propozycje.