Wybierz się w fascynującą podróż po kulinarnych szlakach

Wybierz się w fascynującą podróż po kulinarnych szlakach

Bigos z dziczyzny pod dymem, kasza Anny Jagiellonki, ferkase, łużyckie plince, a może bomba owocowa? Te i inne przysmaki lokalnej kuchni możesz spróbować przemierzając szlaki kulinarne Warszawy, Krakowa, Zakopanego i Podhala, Trójmiasta i Pomorza oraz Wrocławia i Dolnego Śląska.

W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni. Na mapie kulinarnych szlaków znalazło się 87 restauracji, w menu których pojawiły się historyczne potrawy w nowoczesnej interpretacji. Dania stworzone przez szefów kuchni są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów danego regionu, przemierzając szlaki kulinarne, spróbują oryginalnych dań w nowej odsłonie. Lista lokali biorąca udział w akcji dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.

Odwiedzając restauracje na szlaku możesz wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę!

Możesz też oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w szlaku. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę, na stronie programu oceń ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.

Szczegóły akcji i listę lokali znajdziesz na www.polskieskarby.pl.