Wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej - Kino Kulinarne

Wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej - Kino Kulinarne

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji filmowych festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale! 

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji filmowych Transatlantyk Festival. Podczas cyklu filmowego, widzowie - jak co roku - oprócz seansów filmowych, wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi kolacjach. Bilet na każdy z 5 pokazów jest równocześnie zaproszeniem na kolację, która będzie miała miejsce w wyjątkowej przestrzeni EC1 Łódź, specjalnie zaaranżowanej na te wieczory. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. Dodatkową wartością wieczoru są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale. Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk!

Kino kulinarne jest dla nas elementem filozofii życia. To nie tylko pokazanie filmu i ugotowanie kolacji nim inspirowanej. To powrót do jedzenia archaicznego, w dobrym tego słowa znaczeniu, do żywności wolnej od chemii i GMO, do jedzenia, które jest też powodem do spotkania bez pośpiechu. Przez prezentację starannie wyselekcjonowanych obrazów inspirujemy widzów i zachęcamy  do szukania z nami pasji - tak w kinie, jak i na talerzu - twierdzi Dyrektor Transatlantyk Festivalu, Jan A.P. Kaczmarek.

14.07.2018 - Film "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" i kolacja przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro        

Podczas pierwszej kolacji zostanie pokazany jeden z pierwszych filmów trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee. W filmie tym emerytowany wielki mistrz kuchni, wdowiec Chu (Sihung Lung) mieszka w dużym domu, w pięknej dzielnicy Taipei z trzema dorosłymi córkami. Mimo, że do końca nie rozumie ich wyborów i zachowań,  jak każdy rodzic stara się dbać o swoje dzieci najlepiej, jak tylko potrafi. Życie w domu obraca się wokół celebracji wyszukanego niedzielnego obiadu - to uświęcony rytuał w tradycji chińskiej. Spotkaniom przy stole towarzyszy cisza i wiszące w powietrzu niewypowiedziane lęki i pragnienia. Sytuacja zmienia się, gdy Chu zaczyna tracić swój doskonały do tej pory zmysł smaku. Umieszczone tu sceny kulinarne należą do jednych z najbardziej spektakularnych w światowym kinie. W tradycji azjatyckiej, gdzie uczucia okazywane są bardzo oszczędnie, właśnie posiłki są drogą nawiązania więzi oraz wyrażenia miłości, a smak każdego z nich ma symboliczne znaczenie.

Kolację tego wieczoru przygotuje szef Wojciech Modest Amaro. To jeden z najwybitniejszych szefów kuchni, który zrewolucjonizował polską gastronomię. Wiele lat spędził poza granicami kraju, gdzie pracował u boku takich sław jak Ferran Adria (Elbulli), Yannick Alleno (Le Meurice) czy René Redzepi (Noma). Jego eksperymentalna kuchnia oczarowuje nowatorskim stylem gotowania oraz oryginalną kombinacją polskich produktów. Tworzone menu oparte jest o naturę i jej różnorodność. Jest zdobywcą historycznej, pierwszej Gwiazdki Michelin w Polsce, którą prowadzona przez niego restauracja Atelier Amaro utrzymuje nieprzerwanie od 2013 roku.

15.07.2018 - "The Quest of Alain Ducasse" i kolacja przygotowana przez Kurta Schellera i Roberta Skubisza

Kolejnego wieczoru pokazany zostanie film "The Quest of Alain Ducasse" reż. Gilles de Maistre. Pokazuje on pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni Alain Ducasse. ?Sprzedaję wspomnienia, które trwają? ? w taki sposób Ducasse podsumowuje swoją kulinarną misję. Aby ją zrealizować niestrudzenie podróżuje po świecie, odwiedza swoje 23 restauracje i zabiega o utrzymanie 18 Gwiazdek Michelin. Ducasse zgodził się, aby przez dwa lata kamera rejestrowała jego życie i pracę. Poznajemy więc tajemnicę kreatywności mistrza gotowania, jego filozofię życia i jedzenia, jak również jego nieustannie ewoluujący pęd ku rozwojowi. Film odpowiada tym samym na pytanie, czego może oczekiwać od życia człowiek, który wydaje się, że osiągnął już wszystko.

Kolację przygotują Kurt Scheller oraz Robert Skubisz. Kurt Scheller to człowiek legenda - światowej sławy mistrz sztuki gotowania i znaczący głos w dziedzinie kulinarnej. Przez większą część swojego życia podróżował, dzięki czemu mógł poznać tajniki oraz receptury kulinarne innych narodów. Gotował na całym świecie dla znamienitych osobistości ze sfer biznesu, kultury i polityki. W Polsce jego dań można było spróbować w ekskluzywnych hotelach Bristol, Sheraton oraz Rialto. Natomiast obecnie można się z nim spotkać osobiście w założonej przez niego Akademii Kurta Schellera i pod okiem samego mistrza zgłębić tajniki sztuki kulinarnej. Z kolei Robert Skubisz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, związany od lat z renomowaną restauracją Amber Room i Klubem Polskiej Rady Biznesu mieszczących się w Pałacu Sobańskich w Warszawie. Zdobywca symbolu ?4 sztućców? Przewodnika Michelin oraz tytułu Szef Roku, zwycięzca prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night, a także autor najlepszego Tasting Menu według Przewodnika Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.

 

16.07.2018 - "Cuban Food Stories" i kolacja przygotowana przez  Roberta Sowę

Kolejnego dnia festiwalu zaprezentowany zostanie film "Cuban food stories", reż. Asori Soto. To historia reżysera Asori Soto, który po 10 latach spędzonych w USA postanawia wrócić do swojej ojczyzny - Kuby w poszukiwaniu zapomnianych smaków dzieciństwa. To osobista podróż mająca na celu odkrycie tradycji kulinarnych, które od dawna uważano za utracone z powodu trudnej sytuacji na Kubie po upadku Związku Radzieckiego. To wyjątkowy obraz jedzenia, społeczeństwa i kultury kubańskiej. Poprzez dziewięć historii reżyser odkrywa obecny kulinarny krajobraz swojej ojczyzny i daje wyobrażenie o tym, co może przynieść przyszłość. Film wprowadza widza do niespotykanych, najbardziej oddalonych regionów.

Tym razem kolację przygotuje Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Autor kilku książek kulinarnych. W tym roku dołączył również do znakomitego grona jury programu Top Chef. Jest laureatem niezliczonej ilości prestiżowych konkursów w branży kulinarnej i biznesowej. Prowadzona przez niego warszawska restauracja N31 restaurant & bar zdobyła m.in. tytuł "Grand Award - 3 widelce Plus", a także nagrodę "Złoty widelec" dla najlepszej restauracji w kategorii fine dining. Pod koniec 2017 roku w ręce Roberta Sowy trafiły kolejne dwie prestiżowe statuetki Poland 100 Best Restaurants: dla Szefa Kuchni Roku 2017 i dla najlepszej restauracji.

 

17.07.2018 - "In search of Israeli Cuisine" i kolacja przygotowana przez Marcina Popielarza

17 lipca zobaczyć będzie można film "In search of Israeli Cuisine" reż. Roger M. Sherman. To swego rodzaju portret i historia mieszkańców Izraela, gdzie głównym środkiem wyrazu jest jedzenie. Film został nakręcony w najlepszych restauracjach, domowych kuchniach, winiarniach, jaskiniach serowych, na ulicy i wszędzie po drodze. Film ukazuje ponad 70 różnych kultur, które obecnie tworzą izraelski naród, gdzie każda zachowuje swoje wspaniałe i niepowtarzalne tradycje kulinarne. Możliwe, że właśnie dzięki temu Izrael stanowi jedną z najgorętszych scen kulinarnych na świecie.

Kolację tego wieczoru przygotuje Marcin Popielarz. Został szefem zmiany w sopockim Sheratonie już w wieku 22 lat. Po gruntownym przygotowaniu do zawodu w Polsce rozwijał się dalej, zdobywając doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Londynie i Oslo. Obecnie jest Szefem Kuchni w gdyńskiej restauracji ?Biały Królik?, gdzie odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub, pozwalając gościom przenieść się w krainę smaków dzieciństwa. Wraz ze swoim mentorem, Wojciechem Modestem Amaro, reprezentować będzie Europę Środkowo-Wschodnią podczas Grand Finale of S.Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie, gdzie powalczy o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie z dwudziestoma innymi zwycięzcami regionalnych półfinałów, m.in. z Francji, Włoch, USA, Chin czy Japonii.

 

18.07.2018  - "Our Blood is Wine" i kolacja przygotowana przez Justynę Słupską Kartaczowską

Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film "Our blood is wine" reż. Emily Railsback, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Reżyserka Emily Railsback oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn, wprowadzają widza w świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie. Z szacunku do ziemi, w zakopanych głęboko quveri - glinianych, ręcznie robionych naczyniach - powstają wyjątkowej jakości, mętne i niezwykle aromatyczne wina, których smak poznają tylko nieliczni. Ta niespotykana sztuka fermentacji rodzi się na nowo po wielu dekadach dominacji Związku Radzieckiego, który w XX wieku zniszczył rodzinne manufaktury w Gruzji. Ożywienie tradycyjnego winiarstwa staje się główną siłą napędową potężnego i autonomicznego narodu gruzińskiego w poszukiwaniu własnej tożsamości w XXI wieku.

Kolację przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska. To diament na ogólnopolskiej scenie gastronomicznej. Niedawno otworzyła własną Restaurację jaDka we Wrocławiu, gdzie obrała azymut na polską, szlachecką kuchnię w oparciu o francuską szkołę gotowania. W recepturach stawia na prostotę i dąży do wydobycia podstawowego smaku swoich autorskich potraw. "Gotuje kolorami" - planując danie najpierw oczami wyobraźni widzi całą kompozycję, a przede wszystkim jego barwy. W 2016 roku została odznaczona przez Gault & Millau tytułem Szef - Kobieta Roku. Od tamtego czasu zapraszana jest do udziału w najbardziej prestiżowych wydarzeniach kulinarnych w Polsce.

Managerem kuchni jest Patryk Dziamski, za serwis odpowiada Tomasz Tarkowski.