Wyniki Bocuse d'Or w Tallinie

Wyniki Bocuse d'Or w Tallinie

Dzisiaj odbyły się ostatnie zmagania w ramach europejskich eliminacji konkursu Bocuse d'Or. W dniach 15 - 16 października 16 europejskich szefów kuchni wzięło udział w Bocuse d'Or Europe w Tallinie w Estonii. Do wielkiego finału, który odbędzie się 12 czerwca 2021 w Lyonie (Francja) zakwalifikowało się 10 drużyn. Honorowym Prezydentem konkursu jest Clare Smyth.

W ramach konkursu wszyscy uczestnicy musieli przygotować dwa dania. W tej edycji był to sum oraz przepiórka. Ponadto kucharze mieli wykonać także dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki oraz wpleść do potraw składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju. Konkurs odbył się bez udziału publiczności.

Do wielkiego finału zakwalifikowały się następujące drużyny:

  1. NORWEGIA
  2. DANIA
  3. SZWECJA
  4. ISLANDIA
  5. FINLANDIA
  6. FRANCJA
  7. ESTONIA
  8. SZWAJCARIA
  9. WĘGRY
  10. WŁOCHY

Norwegię reprezentował Chef Christian André PETTERSEN, Danię Chef Ronni Mortense, a Szwecję Chef Sebastian Gibrand. Polska nie zakwalifikowała się do pierwszej dziesiątki. Niemniej naszej drużynie, a w szczególności Jakubowi Kasprzakowi serdecznie gratulujemy - to kolejny ważny krok dla polskiej gastronomii. 

W skład TEAM POLAND 2020 wchodzili:

Jakub Kasprzak - candidate
Patryk Paczkowski - commis
Tomasz Purol - coach
Dominik Brodziak - II coach
Adam Chrząstowski / jury member
Jacek Krawczyk Team Manager

fot. https://www.facebook.com/BocusedorOfficial