Wyniki konkursów: Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów
7 grudnia 2018 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbyły się: X Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018" oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów.
Patronat nad konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Kurator Oświaty oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Organizatorami konkursu byli: Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Magdalena Głodek- Naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych w Departamencie Rynków Rolnych, Paweł Martofel- zastępca Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy, przedstawiciele Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, Daniel Łaga- zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Andrzej Kołodziejczyk- przedstawiciel Oddziału Terenowego KOWR.
Celem głównym konkursu kulinarnego było kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą, umiejętnościami i kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej, przygotowując zakąskę "amuse bouche" z wykorzystaniem śledzia - fileta a'la matias oraz wykonując danie główne z mięsa wołowego i aromatycznych świątecznych przypraw a także deser z sera twarogowego i buraka czerwonego. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: w konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem zmagań czuwało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji.
Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody, które wręczyli zaproszeni goście oraz Pani Marzena Cieślak- Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Wyniki Konkursu kulinarnego:
I miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
II miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Radzynia Podlaskiego.
III miejsce - uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Osobowością konkursu kulinarnego została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa.
Wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach.
Wyniki OLIMPIADY MŁODYCH BARISTÓW:
I miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
II miejsce - uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
III miejsce - uczeń z Zespołu Szkół nr 1, Technikum nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
Osobowością baristyczną została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.