Wzrost dofinansowania posiłków dla pracowników - co to oznacza dla pracodawcy?

Wzrost dofinansowania posiłków dla pracowników - co to oznacza dla pracodawcy?

Przypomnijmy, że 1 marca 2022 roku weszła w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą istotnie wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania dofinansowania posiłków dla pracowników - ze 190 zł do 300 zł na pracownika miesięcznie. Co ważne, jest to pierwsza taka podwyżka od 2004 roku.

Dzięki tym istotnym zmianom Polska dołączyła do grona krajów Unii Europejskiej, gdzie dofinansowanie posiłków jest wiodącym benefitem (dobrowolnego dofinansowania posiłków przez pracodawcę, którego dotyczy zmiana rozporządzenia, nie należy mylić z finansowaniem posiłków regeneracyjnych, do którego zobowiązani są niektórzy pracodawcy).

Ile zyskają firmy i pracownicy?

Przede wszystkim nowelizacja urealnia kwotę objętą zwolnieniem w obliczu wysokiego wzrostu cen żywności. Zmiana może być pomocna dla pracowników do zoptymalizowania budżetu domowego, a pracodawcom obniża koszty. Dla małej firmy, oferującej dofinansowanie posiłków na przykład 20 pracownikom, oszczędność w skali roku może wynieść ponad 14 tys. zł. W przypadku firmy zatrudniającej 100 pracowników - to już ponad 73 tys. zł. Z kolei dla dużej organizacji zatrudniającej 5000 osób to już niemal 3,7 mln potencjalnych oszczędności. 

Dofinansowane posiłki w pracy ważne dla pracowników

Wprowadzone regulacje to dobra wiadomość dla pracowników, ze względu na fakt, że lista wydatków statystycznego pracownika staje się coraz bardziej wymagająca i obciążająca. Inflacja, galopujące ceny w większości sieci handlowych, wzrost cen energii elektrycznej, to tylko niektóre z czynników mających na to bezpośredni wpływ. Przypomnijmy, że według najnowszych danych GUS wynika, że w marcu inflacja wyniosła 10,9 proc, w ujęciu rocznym. W obecnych niepewnych czasach rozwiązanie w postaci dofinansowania posiłków przynosi realne korzyści finansowe, zwiększając siłę nabywczą pracowników.

Najlepszy sposób na dofinansowanie posiłków 

Najczęściej wybieraną przez pracowników formą benefitu żywieniowego są kupony, bony żywnościowe  oraz żywieniowe karty przedpłacone na zakup posiłków. Żywieniowe karty przedpłacone, którymi można płacić w punktach z branży gastronomicznej, kawiarniach czy restauracjach, cieszą się ogromną popularnością wśród pracowników i stanowią pożądany benefit niezależnie od branży.