Wzrostów kosztów hodowli - droższe mięso

Wzrostów kosztów hodowli - droższe mięso

Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że średnie ceny sprzedaży półtusz wieprzowych przeznaczonych na rynek krajowy (stan z 20 marca 2022) wzrosły rok do roku o 30,8 proc. Spadek pogłowia świń w Europie oraz rosnące koszty hodowli przyczyniają się do wzrostu cen wieprzowiny na rynku. Droższe mięso nie oznacza jednak wzrostu opłacalności hodowli dla rolników.

  • 20 marca 2022 roku sieci handlowe w Polsce kupowały schab bez kości w cenie średnio 16 075 zł za tonę, o 26 proc. drożej niż tydzień wcześniej. Tona mięsa mielonego kosztowała 14 637 zł, o 13 proc. więcej niż 13 marca.
  • Dla porównania w okresie 20-26 grudnia 2021 roku sieci handlowe w Polsce zaopatrywały się w schab bez kości po 13 445 zł za tonę, a mięso mielone kupowały po 11 303 zł za tonę. Droższe mięso nie oznacza jednak, że więcej zarobią rolnicy.

Przyczyny wzrostu cen

Jak wyjaśnia, Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso - Opłacalność hodowli trzody chlewnej przez ostatnie dwa lata praktycznie nie istniała. - Problem z opłacalnością miały zwłaszcza małe hodowle. W dużych straty były mniejsze, ale też odczuwalne.

A koszty cały czas wzrastają. - Kilkusetprocentowy wzrost jest widoczny w przypadku energii. To spowodowało, że produkcja okazała się bardzo trudna nie tylko dla hodowców, ale i dla przetwórców, ponieważ taki wzrost kosztów nie daje się przełożyć na sprzedaż detaliczną - wskazuje prezes Związku Polskie Mięso.

Wyższe koszty, które zaczęły być odczuwalne dla hodowców na początku roku - nie da się nie wspomnieć o sytuacji na rynku zbóż. Na skutek wybuchu wojny w Ukrainie ceny zbóż mocno zdrożały, co oznacza drogą paszę dla trzody chlewnej i tym samym wyższe ceny wieprzowiny.