X Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018"
16 listopada 2018 roku w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbędzie się X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018". Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej kulturze, polskiej tradycji kulinarnej, propagowanie Mazowsza i jego dziedzictwa kulinarnego.
Tegoroczny, jubileuszowy Konkurs Gastronomiczny będzie wyjątkowy, bo wzbogacony o dodatkowe konkursy i wydarzenia, które odbędą się równolegle, w dniach 16 - 17 listopada 2018 r.
W dniu 16 listopada 2018 r. tradycyjnie odbędą się dwa konkursy: Konkurs Kulinarny oraz Kelnerski, w których uczniowie będą mieli okazję zaprezentować swoją wiedzę, talent oraz umiejętności. Ponadto Konkursowi Gastronomicznemu towarzyszyć będą:
- VII MISTRZOSTWA POLSKI HYDROSOMMELIERÓW,,HYDROSOMMELIER ROKU 2018'' - składające się z części teoretycznej oraz praktycznej
- XI MISTRZOSTWA POLSKI KELNERÓW - JUNIOR WAITER 2018 - będące pokazami sztuki serwisu synchronicznego w wykonaniu czteroosobowych zespołów kelnerskich
W dniu 17 listopada 2018 r. w ramach JUBILEUSZOWEJ NAGRODY SPECJALNEJ dla wszystkich uczestników finału konkursu i opiekunów odbędą się profesjonalne sobotnie warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży.