XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana"

W dniu 14 marca 2020 roku  odbędzie się  włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza miasta i gminy Busko-Zdrój, patronatem merytorycznym  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,  Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo - znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się  od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej . Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.  

Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie - polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem goście zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego  polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz drugiego dania konkursowego - deseru Debic. Zobaczymy w akcji m.in.: Dorotę Gardias,  Joannę Kurowską, Izabelę Trojanowską, Andrzeja Grabarczyka  czy Tomasza Kozłowicza .