XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana" rozstrzygnięty

22 września 2020 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne "Arte Culinaria Italiana" pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Jubileuszowa edycja konkursu  odbyła się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który  po raz drugi  był partnerem tego konkursu. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

W konkursie wzięło 11 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut trzech  potraw: makaronu (z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu Perino), polędwicy Wellington ( z obowiązkowym wykorzystaniem polędwicy wołowej Sokołów oraz deseru (z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej  Debic).

Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne (kucharze i cukiernicy) pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie: Robert Sowa, Janusz Profus, Przemysław Chudio, Piotr Sabala oraz jury profesjonalne techniczne - Waldemar Hołówka, Mariusz Gachewicz, Mirosław Ciołak, Janusz Garncarczyk.

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2020 wygrała drużyna z restauracji Il Padrino z Poznania. Panowie przygotowali: pappardelle z borowikiem w sosie maślano-winnym z żółtkiem sous-vide, polędwicę Wellington z pieczarkami portobello i szpinakiem, serwowaną z polentą, marchewką, musem z pietruszki i sosem demi glace. Na deser przygotowali mus bazyliowy i czekoladowe amaretto na ciastku z białej czekolady. Drugie miejsce zajęła Restauracja Biała Róża z Krakowa, a na trzecim miejscu uplasowali się kucharze z Blue Diamond Hote l- Nowa Wieś k. Rzeszowa.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji. W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut. Pierwsze danie - makaron Perino z użyciem polędwiczki wieprzowej Sokołów, oraz deser z wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników.

Do rywalizacji stanęły znane wokalistki - Izabela Trojanowska i Wanda Kwietniewska, muzycy Paweł Stasiak i Luigi Pagano, mistrzyni w boksie Agnieszka Rylik, dziennikarz Zygmunt Chajzer oraz aktorzy Laura Łącz, Joanna Kurowska, Tomasz Kozłowicz i Sebastian Wątroba. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.

Wśród gwiazd triumfowała ekipa Pawła Stasiaka. Drugie miejsce zajęła drużyna Sebastiana Wątroby, trzecie zaś zajęła drużyna Tomasza Kozłowicza.  

Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Grzegorz Rąpel - Dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój, Sławomir Grzyb - Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Albert Szpindowski - Dyrektor ds. Sprzedaży i Rozwoju marki Perino, Piotr Wieczorek - Prezes Zarządu marki Gastro Magic Service, Michał Graca - Regionalny Dyrektor sprzedaży marki Winterhalter, Marcin Wajda - Dyrektor Marketingu marki Winterhalter i Classeq, Ksenia Pieczyńska- Pastry Advisor marki Debic oraz Krzysztof Remiszewski - Dyrektor Food Service marki Sokołów.
Profesjonalne jury techniczne reprezentowane było przez Dariusza Ratuszniaka, Jacka Kempę i Wojciecha Harapkiewicza.

Po części oficjalnej , podczas której została wręczona niezliczona ilość podziękowań, nagród, dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy spotkali się na włoskiej kolacji przygotowanej przez zespół kucharzy z Hotelu Słoneczny Zdrój oraz muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano.

Konkurs i Galę Zwycięzców prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.