Za nami jedno z najsłodszych wydarzeń w Polsce!

Za nami jedno z najsłodszych wydarzeń w Polsce!

W dniach 17-20 lutego w Warszawie odbyły się targi cukiernicze Expo Sweet. To były cztery dni słodkiego szaleństwa. Oprócz bogatej oferty wystawowej były to dni obfitujące w cukiernicze konkursy. Emocji było co niemiara!

Organizatorzy już od samego początku ruszyli pełną parą. Pierwszy dzień targów to Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów. Obok takich cukierniczych dzieł sztuki ciężko było przejść obojętnie. A najlepsze w tej dziedzinie okazały się: Jowita Woszczyńska z cukierni Sowa, która zdobyła złoty medal oraz nagrody specjalne za tort degustacyjny i element dekoracyjny, Ewa Drzewicka ze srebrnym medalem oraz Angelika Chwyć z brązem.

Drugi dzień to raj dla lodożerców. IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski zakończyły się zwycięstwem. Mariusza Góreckiego i Jakuba Ćwiklińskiego z Cukierni-Kawiarni Pawlova za lody waniliowe, czekoladowe, sorbety i lody specjalne. Srebro zdobyli Karol Łazarewicz-Pudłowski i Michał Koszycki z Restauracji Bohema Szczawno Zdrój, a brąz Michał Wiśniewski i Marek Moskwa z Hotelu Haffner.

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru, które odbyły się trzeciego dnia targów zakończyły się natomiast sukcesem Anny Zubtsova i Piotra Bernackiego z restauracji Bonerowska Gourmet Steak & Fish. Przez wszystkie te dni odbywał się również Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczych. Grand Prix w swoich kategoriach zdobyli Dzmitry Antsipenka, Denis Shramko i Aleksandra Wasilewicz.

Oprócz konkursowych emocji przyznane również zostały statuetki. Statuetki Branżowej Osobowości Roku 2018 otrzymały Renata Martyna, Ewa Drzewicka i Angelika Chwyć, a Bożena Sikoń-Wojtal otrzymała statuetkę Polskiej Osobowości Cukierniczej!